dimecres, 16 de setembre del 2020

Qui manarà en el gegant bancari?

 
 
OPINIÓ - ECONOMIA A LA PÍNDOLA
 
 
 
 
 
 

Dels quinze membres previstos en el nou consell, sis seran de Caixabank i tres de Bankia, però el vot decisiu estarà en els sis que s'han de nomenar com a independents  

 
 
 





 

Per: Jordi Goula

 
16.09.2020  14:30
 
 
 
 

Això va de pressa. Bankia i CaixaBank reuniran demà dijous als seus consells d’administració per aprovar la fusió de les dues entitats, un cop arribat a un acord entre les cúpules que comptaria a més amb el vistiplau dels seus principals accionistes. Recordem que l’estat a través del FROB té un 62% del capital de Bankia i La Fundació la Caixa, a través de Criteria té un 40% del capital de Caixabank.

 

En els moments d’escriure aquestes línies no es coneix un dels punts més importants, que és la proporció de canvi d’accions en què es produirà l’absorció de Bankia per Caixabank. El que sí és cert és que des del dia en què es va conèixer la intenció, les cotitzacions d’ambdues entitats han pujat a borsa, si bé amb ritmes molt diferents. Així, per exemple,

mentre Caixabank ho feia al voltant del 10%, Bankia ho feia al voltant del 40%. Evidentment, això capgira la relació entre les capitalitzacions de les entitats. Si el 3 de setembre era d’1 a 0,44 a favor de Caixabank, ara és d’1 a 0,54. És a dir, la revalorització de Bankia és molt superior a la de Caixabank.

 

 
 

Val a dir que el 4 de setembre, en conèixer l’operació, hi va haver un enorme volum de compres d’accions a la borsa. Les de Caixabank van suposar 4 vegades més les d’una sessió normal (mitjana dels últims tres mesos), mentre en el cas de Bankia va superar amb escreix les 7 vegades més. De fet, hi havia més interès per les accions de Bankia perquè es descomptava que a l’hora del canvi hi hauria una prima del 15 o del 20% sobre la cotització mitjana dels últims tres mesos de la seva acció. Diuen que el Govern de Madrid volia un 30%. No sabem com haurà acabat. En qualsevol cas, el preu en què quedaria l’acció amb les primes afegides -al voltant d’1,20 euros- és molt inferior al que s’ha arribat a la borsa avui, al voltant d’1,40 euros. Aquest preu vol dir que hi perdran els que s’han passat? Vol dir alguna cosa que no sabem?

 

 

El cas és que amb les capitalitzacions d’avui, el pes de Bankia a la nova entitat seria del 26% (era del 22% el 3 de setembre) i el de Caixabank del 74% (era del 78%). Aplicant les proporcions dels principals accionistes d’ambdues entitats vol dir que l’Estat tindria al voltant del 16% en el nou banc i la Fundació La Caixa, una mica menys del 30%. Això obligarà a Criteria, el principal accionista de l’entitat catalana, a elevar la seva participació en el banc abans de la fusió. De fet, sembla que ja té el vistiplau del Banc Central Europeu (BCE) perquè Criteria superi el 40% de CaixaBank amb l’objectiu de garantir que en el futur la seva participació en el nou grup no quedi per sota del 30% (avui 40% per 74%) a la nova entitat, el que al seu torn és el límit de propietat que reporta beneficis fiscals a l’operació.

 

 

La importància de qui formarà part del Consell d’Administració

 

Així les coses, s’apunta que el consell d’administració del grup resultant tindrà 15 membres, dels quals set seran dominicals, és a dir, representaran els interessos dels principals accionistes amb una proporció de cinc per a CaixaBank i dues per a Bankia. Els altres vuit seran dos consellers executius (Goirigolzarri i Gortázar), un de cada entitat, i sis seients més reservats per consellers independents, segons apunta l’agència Efe.

 

Sembla que les negociacions dels últims dies també han servit per reforçar la idea inicial que el domicili social del nou grup estigui a València, encara que mantingui seus operatives a Barcelona i Madrid, i la marca CaixaBank s’imposarà com ha passat amb les últimes compres portades a terme per l’entitat.

 

Caldrà veure la composició d’aquest consell. Fixeu-vos que seran 15, dels quals seran 5 de Caixabank més el seu conseller delegat, en total, són 6 i Bankia en tindrà tres, els dos més el president que serà ‘mig’ executiu, segons sembla. Evidentment, els de Bankia els nomenarà l’estat i dels 15, doncs, queden 6 a 3 a favor de Caixabank. I vet aquí la clau. Qui seran els sis independents? Seran independents de veritat? Hi haurà algun cavall de Troia?, o més d’un? Fixeu-vos també que els tres de Bankia més aquests sis són majoria. De fet, només amb quatre dels independents ja ho serien. Ai, ai, ai, no vull ser mal pensat, però… si aquests quatre són més de la corda de Madrid, qui manarà finalment a l’entitat? La resposta és ben fàcil… Es repeteix el cas d’Argentaria amb el BBV que vaig explicar fa uns dies?

 

Què passarà amb la gent?

 

I queda la segona part. Què passarà amb la gent? Quants en sobraran? Els sindicats ja han començat a fer els seus números i càbales sobre les previsibles sortides de personal que suposarà la fusió de CaixaBank i Bankia. Segons el diari Cinco Dias, tot i que encara no hi ha números oficials de l’ajust en plantilles i oficines que provocarà aquesta operació, la retallada de personal serà de 7.000 a 8.000 empleats, i el tancament d’oficines s’elevarà a unes 1.500. Encara que també és cert que sobre la taula de les negociacions entre les dues entitats s’ha parlat de la xifra inicial de 5.000 baixes. És molta gent…

 

I quantes baixes seran finalment prejubilacions? Mal moment, quan al ministeri sembla que han dit prou! Segons fonts sindicals, citades pel diari, de la plantilla de les dues entitats nascuda abans de 1966 (més de cinquanta-quatre anys), inclòs aquest any, uns 1.600 empleats corresponen a la xarxa d’oficines de Madrid, el nombre més elevat a Espanya amb aquestes edats a Bankia i CaixaBank. A aquesta comunitat li segueix Catalunya, amb 975 empleats, i València i Andalusia, totes dues amb uns 500 empleats, respectivament, amb més de 54 anys.

 

Bé, això és que hi ha avui i ara, amb les accions de Bankia pujant més del 2% i les de Caixabank baixant un 0,4%. Unes pugen i les altres baixen a la vigília de la reunió dels consells per dir que sí. És cert que la fusió de les dues entitats haurà de ser aprovada en última instància per les juntes d’accionistes de les entitats, però el ‘si pare’ de demà de l’operació per part dels consells d’administració de les dues entitats és ja la fita decisiva.

 

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

 

https://www.vilaweb.cat/noticies/manara-gegant-bancari-caixabank-bankia-goula/