dilluns, 17 de juny del 2019

La decadència de la Masia al primer equip del Barça



BARÇA





Només 3 jugadors del Barça B tenen opcions reals de jugar amb el primer equip el curs vinent








La decadencia de la Masia al primer equip del Barça | FC BARCELONA










per Sergio Cabanelas 








El 25 de novembre de l’any 2012, en un Levante-Barça, va succeir un fet històric per a la història del barcelonisme: Tito Vilanova va alinear d’inici onze jugadors formats a la Masia: Valdés; Montoya, Piqué, Puyol, Jordi Alba; Xavi, Busquets, Cesc; Pedro, Messi e Iniesta. Va ser una formació històrica perquè es tractava de la culminació d’un projecte; d’un estil de fer les coses i de la idea d’apostar per futbolistes de la Masia que sempre ha caracteritzat el Barça. Un concepte que actualment s’està perdent al club blaugrana, que està decidint invertir en jugadors de fora en comptes d’apostar de forma clara i incipient pel producte de casa. Un exemple clar és el recent fitxatge de Take Kubo, promesa formada a la Masia, pel Reial Madrid. El Barça, en comptes d’apostar per ell, va decidir fitxar Ludovit Reis. Un cas que evidencia quin és el full de ruta que la junta directiva de Josep Maria Bartomeu ha decidit seguir.



A l’equip actual del Barça només hi ha set jugadors formats a la Masia: Messi, Piqué, Jordi Alba i Busquets, que tots superen ja els 30 anys; Sergi Roberto, l’últim jugador de la cantera a consagrar-se; Rafinha, que ha estat tota la temporada fora dels terrenys de joc per una lesió al genoll esquerre, i Carles Alenyà, que amb 21 anys és una de les grans esperances per aconseguir reviure l’esperit de la Masia a Can Barça. Per tant, es tracta de set futbolistes, on els que formen part del ‘gruix’ de la plantilla no trigaran a arribar a la part final de les seves carreres, i només hi ha un jugador jove sobre el qual construir un nou projecte basat en les idees que sempre han caracteritzat el Barça. Un futur a curt termini no molt prometedor. I a llarg termini, si es continua aplicant la mateixa política de fitxatges, sembla que no millorarà.



Només tres jugadors del Barça B pel primer equip l’any que ve

 

 

Cada any, a final de temporada, és el moment de la secretària tècnica d’observar quines peces del segon equip poden ser vàlides per tenir una oportunitat amb els més grans. La realitat, però, és que aquest serà un estiu amb poques promocions. Només Riqui Puig, Moussa Wagué i Iñaki Peña tenen opcions reals de formar part de la primera plantilla del Barça el curs vinent.



En el cas de Riqui Puig, sembla que ha arribat el moment de donar l’oportunitat al primer equip a un d’aquells futbolistes amb ADN Barça i destinats a triomfar al Camp Nou.



El jugador de només 19 anys ja ha expressat públicament que vol créixer al club blaugrana i no vol marxar cedit, i el seu control i visió de joc pot ser el què porta el Barça buscant en els últims anys. Riqui ja ha tingut oportunitats amb el primer equip i, tot i que possiblement no té encara el físic prou desenvolupat per l'elit, ja ha demostrat que pot jugar amb els millors.



D’altra banda, Moussa Wagué i Iñaki Peña poden tenir oportunitats com a substituts de jugadors que sembla que deixaran el Camp Nou aquest estiu. Wagué serà el suplent de Sergi Roberto al lateral dret en cas que Semedo marxi. Es tracta d’un lateral imponent en atac però dèbil en defensa, amb experiència en un Mundial tot i els seus 20 anys. Aquest curs ha disputat 224 minuts repartits en 3 partits sota les ordres d'Ernesto Valverde i no ha desentonat. En el cas d’Iñaki Peña, Cillesen s’ha pronunciat i no vol seguir sent l'etern suplent de Marc-André Ter Stegen. Marxarà a un equip on pugui ser titular, i encara que s’han filtrat noms de primer nivell per a substituir-lo, també tindrà moltes opcions l’alacantí Peña, porter del Barça B. Tot i això, quedar-se a la banqueta en la gran majoria de partits podria limitar la seva progressió.



Hi ha altres jugadors com Carles Pérez, Abel Ruiz, Juan Miranda o Oriol Busquets que ja han debutat amb el primer equip, però sembla que el club encara no els donarà l’oportunitat per fer el salt. De fet, alguns podrien sortir cedits o traspassats amb opció de recompra per guanyar experiència en equips de Primera Divisió.



El que sí que sembla clar és que difícilment tornarem a veure una fornada de futbolistes de la Masia tan destacada com la que van formar Xavi, Iniesta, Messi i companyia; però si el club deixa d’apostar per aquesta filosofia, estarà deixant de banda les seves arrels i tot el que el caracteritzava com ‘Més que un club’.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elmon.cat/monesport/barca/decadencia-de-la-masia-al-primer-equip-del-barca_1935251102.html