dijous, 4 de febrer del 2016

El Barça sublima el futbol (7-0)

ALBERT LLIMÓS Barcelona

Messi dribla el porter del València en una de les moltes ocasions locals. L’acció no acabaria en gol. / D. RAMOS / GETTY

Tot just el xut de Leo Messi topava amb el travesser que ja estava arribant a la medul·lar per cobrir la banda esquerra de la defensa. Era l’últim minut de la primera part, acabava de fer una carrera de quaranta metres, assistint el seu company, i ja era al lloc, aplicat i generós. Luis Suárez, encara esbufegant, va fer una indicació a Neymar perquè no recuperés la posició que li tocava. Ja havia arribat ell abans. Gestos com aquest exemplifiquen la grandesa d’aquest Barça, un equip en què cada dia creix més la figura omnipresent de Sergio Busquets, i que ahir va exhibir el seu millor virtuosisme per esborrar el València i plantar-se a una nova final de Copa.

Contra el Barça no pots arriscar. Si el trident intueix sang, s’hi llança com un depredador afamat, com si fes temps que no s’acosta a la porteria rival. Cada error del València es convertia en una envestida blaugrana, com si fossin una manada desbocada. No va calcular la magnitud del que li venia a sobre André Gomes, el més estètic dels xe, i va perdre una pilota a la medul·lar que va deixar el camí franc per al Barça. Arda va pressionar, Neymar va robar i la conducció vertiginosa del brasiler va acabar als peus de Luis Suárez, que va fer el millor que sap fer: sense pensar, instintiu i voraç, controlant i rematant creuat per superar el porter per obrir el marcador.

Era el minut 7, cinc minuts abans que Suárez repetís. Busquets es va vestir de Xavi per filtrar una passada de trenta metres a l’esquena de la defensa per l’arribada d’Aleix Vidal, rememorant la jugada tantes vegades repetida entre Xavi i Alves, i el carriler va col·locar la pilota de primeres enrere perquè l’uruguaià busqués l’escaire.

En dotze minuts hi havia la sensació a l’estadi que el Barça havia sentenciat l’eliminatòria. L’equip es divertia, eficient en la pressió avançada que manava un Busquets immens, recuperant a tres quarts de camp gairebé sempre, i buscant combinacions impossibles de tot el flanc d’atac. Neymar feia un túnel d’esperó a Barragán, Messi, una sotana a Santos, Iniesta i el brasiler jugaven a amagar la pilota al rival. Tot sortia.

Va ser la millor primera part de tot el curs. Iniesta accelerava en la conducció, Neymar la prolongava d’esperó, acariciant la pilota sense gairebé ni tocar-la, i Suárez la deixava passar, astut, perquè Messi es plantés tot sol al cor de l’àrea per sumar-se a la festa.

L’argentí va estar a punt de repetir uns minuts després, novament llançat pel desplegament descomunal de l’uruguaià, que va guanyar la partida al seu marcador i va col·locar la pilota al segon pal per l’aparició de Messi, que va colpejar buscant les teranyines, però el seu remat va ser repel·lit pel travesser. Era el minut 44, però encara havien de passar més coses. Busquets novament se situava de quarterback, exhibint el seu guant precís per trencar línies, i deixava Messi davant Ryan després que l’argentí punxés la pilota. Mustafi va intentar arribar a temps per socórrer el seu porter, però Messi sempre és el més ràpid i va tocar la pilota una mica per evitar l’acció del defensa. Penal i expulsió. Neymar, sense agafar carrera, va rebre el permís de Messi per xutar, però el seu llançament va colpejar el pal. Cinquè penal errat de tretze intents.

La segona meitat va arrencar amb una altra intensitat, amb els 60.000 espectadors que van anar al Camp Nou aplaudint l’exmadridista Txérixev, el jugador que va provocar l’expulsió del Madrid a la Copa, i que va arribar a València tot just aquesta setmana, cedit. L’ovació per al futbolista quan Gary Neville li va donar l’oportunitat de debutar amb el conjunt xe va ser eixordadora.

L’aparició de Txérixev va precedir el segon gol de Messi. Arda troba Suárez a la frontal, l’uruguaià dóna continuïtat d’esperó i Messi, després de superar dos rivals amb el control, bat Ryan des del punt de penal, creuant mansament. El davanter de Rosario no es va apiadar del rival. No hi ha clemència possible quan Messi veu la porteria contrària. Després d’una jugada de filigranes infructuoses, l’argentí es va cansar de virtuosismes i va anar directe a barraca, colpejant duríssim la pilota per fer el seu tercer hat trick de la temporada. Quan encara quedava un quart d’hora, i el rival estava desfet, sense saber per on venien, Neymar va exhibir el seu joc de cames, trepitjant la pilota d’un costat a l’altre, amagant-la al marcador i provocant la ira d’un Gayà que va anar a buscar el brasiler però es va quedar amb un pam de nas.

També volia el seu hat trick Suárez, que va culminar de cap una penetració per banda d’Adriano. Per no tenir problemes amb qui es quedava la pilota al final del partit, l’uruguaià va decidir rubricar la seva exhibició amb un xut al primer pal per posar el 7 a 0 al marcador. Al Barça, i al València, els sobra el partit de tornada de semifinals de la Copa de la setmana que ve a Mestalla.