diumenge, 23 de març del 2014

Mor Adolfo Suárez, l’artífex de la Transició

23/03/2014

SUAREZ

L'expresident del Govern espanyol ha mort aquesta tarda després de patir Alzheimer des de fa 11 anys


Alèxia L. Ferret




L'expresident del Govern espanyol, Adolfo Suárez


L'expresident del Govern Adolfo Suárez, de 81 anys, ha mort aquesta tarda a la clínica Cemtro de Madrid, on estava ingressat des de dilluns passat. El que va ser president del primer Govern constitucional després de la dictadura de Francisco Franco i el principal artífex de la Transició patia Alzheimer des de fa 11 anys.

El seu nomenament, el 3 de juliol de 1976, quan era pràcticament un desconegut per a la majoria dels espanyols, va generar moltes crítiques. L'any clau va ser el 1977, Suárez va ser escollit el 15 de juny pels ciutadans com a president del Govern en les primeres eleccions generals que celebrava Espanya des de 1936, al capdavant d’Unió de Centre Democràtic (UCD).

Després de les eleccions, els dos grans reptes de Suárez van ser redactar la Constitució i enfrontar-se al terrorisme d'ETA. Però, el 29 de gener de 1981 Adolfo Suárez va presentar la seva dimissió, gairebé cinc anys després de ser nomenat president del Govern pel Rei. La difícil situació econòmica i la moció de censura que va presentar el PSOE el 1980, que no va prosperar, va influir en la seva decisió.

Dies després, mentre el Congrés es disposava a votar el nomenament de Leopoldo Calvo Sotelo com a president del Govern diversos guàrdies civils armats, sota les ordres del tinent coronel Antonio Tejero van assaltar la Cambra Baixa en un intent de fer un cop d'estat militar. Suárez va ser l'únic que, al costat del secretari general del Partit Comunista, Santiago Carrillo, que es va quedar al seu escó.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/03/mor_adolfo_suarez_l_artifex_de_la_transicio_99545.php