dimarts, 21 de gener del 2014

Cañas plega com a portaveu de C's

El diputat de Ciutadans comunica la seva decisió a Núria de Gispert

Assegura que "cooperarà" amb la justícia i es desvincula de l'empresa investigada

Carina Mejías el substituirà 


, Redacció/Parlament | Actualitzat el 21/01/2014 a les 16:15h


 El diputat i portaveu de C's, Jordi Cañas, assegura que deixarà l'acta de diputat al Parlament si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) "formula l'acusació" o si es dilata en el temps la investigació de l'alt tribunal que el vincula a un presumpte frau a Hisenda. Però d'entrada aquesta tarda ha anunciat que ha renunciat a ser portaveu de la formació i així ho ha comunicat a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. Serà substituit per Carina Mejías.

Cañas, que ha assegurat que "cooperarà" amb el que faci falta, ha rebutjat que tingués cap vinculació amb l'empresa que s'investiga per suposat frau en l'impost de societats. "La meva empresa paga la factura, no és la investigada", ha dit. De fet, segons ell, sostenen la investigació "una factura pagada i una relació de parentesc". Ho investiga el TSJC per la condició d'aforat de Cañas.

La primera comparenxença sobre aquest afer la va fer l'exportaveu davant els mitjans dilluns al vespre flanquejat pels diputats Carmen de Rivera i José Manuel Villegas. El diputat ha assegurat que renunciarà a l'acta al Parlament si el TSJC, "un cop escoltats els arguments, decidís continuar amb l'acusació i finalment formular-se una acusació sobre mi", però també si es dilata en el temps el procés judicial que investiga una trama que suposadament va fer frau a Hisenda l'any 2005. També ha anunciat que en qualsevol cas tampoc es presentarà en cap llista en cas de convocatòria electoral, mentre sigui investigat. " No seré dins d'un procés judicial durant anys, no és la meva manera d'entendre la política", ha dit Cañas.

"Estic sorprès" per la interlocutòria, ha assegurat Jordi Cañas. Ha afegit que durant el procés judicial el fiscal li va demanar en dues ocasions -juny del 2012 i març del 2013- que se'l desvinculés del cas. Cañas ha negat que fos soci o administrador de la companyia que s'investiga, el grup Corbelia. "Jo era responsable d'una de les empreses amb què aquesta societat va mantenir relacions", assegura. En concret "pagar una factura", ha assegurat Cañas, que entén que la investigació se sosté per una factura i per una relació de parentesc -l'empresa investigada és propietat, segons Cañas, del germà de la seva exparella-. El maig del 2013 la jutgessa que instrueix el cas va arxivar el cas "atenent la petició del fiscal". Malgrat tot, ha relatat Cañas, "el desembre del 2013 a instàncies de l'advocat de l'estat i en contra el criteri del ministeri fiscal la jutge va canviar de criteri i va elevar el cas al TSJC".

Cañas ha manifestat "plena confiança" amb la justícia i "màxim respecte" amb les actuacions judicials. Ha assegurat que la decisió política que ha pres és "difícil" perquè la política "ho és tot a la vida" d'aquest diputat, ha dit. Està convençut que es resoldrà i de fet tem més per les conseqüències polítiques que no pas per les personals. Cañas ha insistit en desmarcar-se absolutament de l'empresa investigada, i ha remarcat que la seva companyia, vinculades totes dues al negoci immobiliari, va pagar a la primera una factura d'uns "89.000 euros més IVA" i que una i altra societat tenien en comú "una vinculació personal-familiar" i, ha dit, "compartien despatx". Cañas no ha entrat a valorar el contingut del text del TSJC i ha assegurat que des que va començar la investigació "no ha estat citat" a declarar. "No he tingut l'oportunitat d'explicar res; ho faré quan tingui l'opció", ha sentenciat