dilluns, 2 de desembre del 2013

Els cops dels Mossos no van matar Benítez, hi van ajudar

La malaltia cardíaca prèvia, consum de cocaïna, cops i la contenció dels agents van desencadenar la tragèdia

Cap traumatisme va afectar una part vital del cos 


, ACN | Actualitzat el 02/12/2013 a les 18:16h


L'ampliació de l'autòpsia al cadàver de Juan Andrés Benítez, mort el passat 6 d'octubre després de ser retingut pels Mossos no aclareix del tot les causes del decés. Segons els forenses, la causa de la mort va ser una "aturada cardíaca secundària" a una malaltia cardíaca arritmogènica, anomenada Wolf-Parkinson-White, al consum de cocaïna, als politraumatismes i a la contenció, feta pels Mossos d'Esquadra, tot i que no pot determinar el percentatge d'implicació que té cadascuna d'aquestes causes.

La primera autòpsia va determinar que Benítez havia mort de forma homicida a causa d'un infart derivat dels múltiples cops al cap. L'anàlisi toxicològic posterior va determinar que Benítez tenia quantitats ínfimes de cocaïna al cos, massa baixes per haver alterat l'estat de la víctima aquella nit, i que la quantitat d'alcohol que tenia va ser generat 'postmortem'.

Els cops que va rebre Benítez
El document elaborat pels professionals de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC), al qual ha tingut accés l'ACN, explica que els múltiples cops que va rebre Juan Andrés Benítez no van provocar "cap lesió traumàtica interna que expliqui la mort per sí mateixa". És a dir, els cops no van ser mortals tot i que sí van contribuir "a desencadenar el procés per activació adrenèrgica" que culmina amb l'infart de la víctima.

Reducció dels mossos

L'informe forense també se centra en la reducció que els agents van practicar-li a l'empresari del Gaixample. De fet, detalla, aquests tipus de mort és "conegut" en l'àmbit medico-legal "des de fa anys" i es pot parlar de "mort per contenció" quan hi ha una "relació cronològica amb la reducció d'una persona".

En aquests casos, de persones mortes mentre estan sent subjectades i reduïdes per la força, la causa determinant del seu decés "no està clar". "Tot sembla indicar que la sensació d'ofec (que no és real) i agitació (normalment prèvia i a més derivada de la pròpia contenció) són factors adrenèrgics facilitadors d'arítmia cardíaca i mort", apunta.

En el cas de Benítez, especifica l'informe, "la contenció ha estat també element desencadenant del procés de mort com a conseqüència del factor estressant inherent en la mateixa". La contenció s'ha de tenir en compte també com a un potencial "generador d'arítmia cardíaca mortal".

Cocaïna
La detecció de cocaïna és "també rellevant perquè és una substància que facilita el desencadenament d'arítmies cardíaques". L'anàlisi toxicològica va detectar quantitats ínfimes de cocaïna al cos de Benítez. Però aquesta autòpsia matisa que no són "comparables" als nivells de cocaïna que podia tenir en el moment "dels fets".

Malaltia cardíaca
Benítez patia una mala cardíaca coneguda amb el nom de síndrome de Wolf-Parkinson-White, una afecció que provoca arítmies. L'empresari no es va sotmetre a la intervenció aconsellada per als pacients amb aquesta malaltia.

Aquest malaltia, per als forenses, "ha facilitat el procés de mort i l'aturada cardíaca". Ho justifiquen argüint que davant d'una situació d'estrés, com la viscuda per l'home, el seu cor "tenia menys resistència perquè ja tenia una malaltia de base que provoca arítmies".

Conclusió
Els metges conclouen que la mort de Benítez "no és la conseqüència d'una causa única". Sinó que té "un origen multifactorial". Sobre un cor amb una malaltia "important" s'hi va afegir -per ordre "cronològic"- tant "el consum de cocaïna" com una situació "estressant" pels cops rebuts i la reducció policial.

Els cops dels mossos ("no directament mortals") i la contenció (la reducció policial), juntament amb la cocaïna, "van desencadenar la mort d'una persona amb predisposició per patiment d'aquesta malaltia del cor". "És impossible des d'un punt de vista científic medicolegal atribuir un percentatge d'implicació de cadascun d'aquests mecanismes que han intervingut en la mort".

La causa de la mort certificada per l'autòpsia és, per tant, un infart derivat d'una malaltia cardíaca (Wolf-Parkinson-White), del consum de cocaïna, dels múltiples cops i la reducció policial.


http://www.naciodigital.cat/noticia/62301/cops/dels/mossos/no/van/matar/benitez/van/ajudar