diumenge, 15 de desembre del 2013

Arrenca la 22a Marató de TV3, dedicada enguany a les malalties neurodegeneratives

Diumenge  15.12.2013  06:00

Autor/s: ACN

El programa tindrà més entrevistes i reportatges de testimonis amb l'objectiu de divulgar i conscienciar sobre unes patologies que encara no tenen curació


La Marató de TV3 torna avui a posar a prova l'altruisme de la societat catalana, en la 22a edició, en aquesta ocasió, per a recaptar fons per a la investigació de les malalties neurodegeneratives. Sota el lema 'La solidaritat no degenera', TVC i Catalunya Ràdio en la programació d'enguany les entrevistes i els reportatges a malalts i metges tindran un major pes amb l'objectiu de donar a conèixer unes patologies per les quals no hi ha encara curació. 'Volem divulgar i sensibilitzar, més encara que l'any passat, per explicar de forma senzilla però amb rigor la gran diversitat d'aquestes malalties', destacava aquesta setmana el seu director, Lluís Bernabé. El programa, de 15 hores de durada, és conduït a TV3 pels periodistes Núria Solé i Roger de Gràcia, a partir de les deu del matí.

Més reportatges i més entrevistes dels testimonis

Els reportatges dels testimonis, protagonitzats pels propis malalts, les seves famílies, els metges i els investigadors, tindran enguany un major pes que en d'altres edicions. El motiu: la gran diversitat i encara força desconeixement sobre unes malalties lligades a la degeneració de les neurones, la majoria de les quals se'n desconeixen les causes, malgrat que entre l'1 i el 10% se sap que són hereditàries.

L'Esclerosi Múltiple, l'Alzheimer, el Parkinson o l'Esclerosi Lateral Amiotròfica també coneguda com ELA, seran algunes de les patologies que s'abordaran durant el programa, tant des dels símptomes i afectacions com també des de les seves possibles teràpies. Entre els testimonis convidats, a banda de persones anònimes, n'hi haurà també de ben coneguts, com l'expresident Pasqual Maragall i la seva família, tot i que es descarta la seva presència en directa al plató, així com Albert Soler, fill de Jordi Solé i Tura o Montserrat Sants, la dona de Miquel Martí i Pol.

També entreteniment


La informació però no renyirà de l'entreteniment, propi d'un programa televisiu. Així, l'edició d'enguany comptarà amb les actuacions del soul de Sara Pi, la fusió de claqué modern i percussió de la Camut Band, els grups Abril i Filippo Landini, o les desenfedades 'The Mamzelles' conegudes per la campanya 'Envàs, on vas?' i el Circ Raluy.

També passaran per La Marató, alguns dels intèrprets del Disc del programa, del qual se n'han venut 200.000 còpies, com Estrella Morente, Lluís Llach, Luz Casal, Santiago Auserón, Dani Nel·lo i Francesc Pareja. I el Foraster i els personatges del Club Súper 3, faran també la seva aportació.

L'aportació ciutadana

El programa comptarà doncs amb tres protagonistes claus, segons que destaca la copresentadora, Núria Solé, els malalts, 'com a exemple de lluita i força', els metges, essencials en la investigació mèdica per millorar la vida d'aquests malalts i els ciutadans, que 'arreu de Catalunya es bolquen amb milers d'activitats per recollir el màxim de fons possibles'.

Enguany s'han programat gairebé 2.000 activitats de suport i solidaritat arreu del territori per recaptar fons per La Marató, unes activitats que tindran també un espai propi en format de reportatges i connexions en directe durant el programa especial de diumenge.

A banda, la Fira de Barcelona tornarà a ser la seu central telefònica amb 776 línies per recollir els donatius dels ciutadans, juntament amb les altres seus al Palau de Congressos de Girona, on s'habilitaran 100 línies telefòniques més, el Port de Tarragona, amb 75 línies, i la Universitat de Lleida, amb 50 més. Totes elles funcionaran gràcies a la col·laboració de 2.400 voluntaris.

Tota la programació a la televisió i ràdio públiques es durà a terme gràcies a la participació d'uns 340 professionals d'aquests dos mitjans, segons han explicat els seus directors, Eugeni Sallent i Fèlix Riera.

Sallent destaca la importància social d'aquest programa solidari que en aquests 21 anys de celebració ha recaptat prop de 120 milions d'euros que han permès finançar uns 600 projectes de recerca biomèdica.

En la passada edició, dedicada a combatre el càncer, La Marató va assolir un rècord històric recaptant més de 12 milions d'euros enfront els prop de 9 milions de l'edició anterior.Sobre l'objectiu del marcador d'aquest any, Sallent declina marcar cap xifra concreta però sí que ha afirmar que l'objectiu 'és sempre aconseguir una xifra molt alta'.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4162087/20131215/arrenca-22a-marato-tv3-dedicada-enguany-malalties-neurodegeneratives.html