divendres, 20 de setembre del 2013

No ens pregunteu sempre pel futur de Catalunya, si us plau

Un comissari demana que es deixi de demanar l'opinió a tots els líders comunitaris sobre el procés


| Actualitzat el 20/09/2013 a les 11:57h


Michel Barnier, durant l'esmorzar-col·loqui avui a Madrid. Foto: Europa Press


El comissari europeu de Mercat Interior i Serveis, el francès Michel Barnier, ha demanat avui des es deixi de preguntar sobre el futur de Catalunya a tots els representants de Brussel·les que visiten Espanya perquè, segons ha dit, l'organització territorial de cada Estat no depèn de la Unió Europea (UE), sinó de cada país.

"No demanin a les persones que vénen de Brussel·les que es pronunciïn sobre el que passa a cada país en matèria d'organització institucional o territorial. No és el nostre paper", ha exclamat.

Segons que ha explicat, els comissaris són "guardians dels tractats", i el Tractat de la Unió té "un article summament clar", que demana respectar la sobirania dels ciutadans de cada país, que tenen llibertat per elegir la seva organització territorial.

"Com a comissari cal respectar aquesta sobirania, i ho faig aquí com ho faig al Regne Unit o Bèlgica, on em plantegen el mateix tipus de preguntes -ha indicat durant un esmorzar-col·loqui a Madrid-. Si des de Brussel·les ens fiquem en tot, la gent tindrà la impressió que han perdut la identitat, que tot ve des de dalt. Respectem la sobirania dels ciutadans; en aquest cas, sobre el debat del futur de Catalunya".

I, com a guardià dels tractats --així s'ha definit--, ha insistit també que "si en algun dels 28 països de la UE una regió s'independitza, ja no està dins de la UE i caldrà un nou tractat d'adhesió".

Barnier ha assegurat que coneix molt bé Catalunya i que hi té "una certa complicitat", perquè durant deu anys ha estat animador de la candidatura dels Jocs d'hivern.

"He après a conèixer Catalunya i els seus dirigents, i he vist el dinamisme i tinc molta admiració pel que passa a Catalunya", ha postil·lat, com comentari personal, ha dit.