dilluns, 5 d’agost del 2013

Mentre Espanya ens deu 11.000 MEUR, a Catalunya hi ha problemes de malnutrició infantil

Dilluns, 5 d'agost de 2013 14:10 h

El Síndic de Greuges denuncia que prop de 50.000 nens tenen problemes de malnutrició a Catalunya . Segons Europa, l’estat espanyol desatent les seves obligacions.


El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha denunciat aquest dilluns que el 4% dels infants menors de 16 anys pateix privacions materials que afecten a l'alimentació, en concret gairebé 50.000 infants. El Passat mes de juny el comissari de Drets Humans del Consell d'Europa, Nils Muiznieks, es va mostrar alarmat pels estralls que està causant la crisi econòmica en els menors de les famílies més vulnerables a l’Estat espanyol  i va emplaçar al Govern espanyol a alleujar aquesta situació. Al comissari el va sorprendre que les competències per mitigar la desnutrició infantil recaiguin en les comunitats autònomes. A més va subratllar que a un problema que s’ha d’abastar principalment des de l’escola, Espanya hi destini només 2500 milions d’euros d'un pressupost global d'Educació de 50.000 milions des d'un ministeri amb les competències cedides. 
 
 Amb recursos s’acaba el problema però Espanya no paga

Ribó ha demanat que el Govern impulsi accions urgents per garantir el dret dels infants a una alimentació adequada. Les causes que generen aquests problemes de malnutrició cal cercar-les en la dificultat d’obtenir una renda mínima per part de les famílies més necessitades, en les mancances de la cobertura dels ajuts de menjador escolar o en com arriba l’ajuda solidària d'aliments entre les famílies en situació de pobresa. Pel síndic, que ha proposat 33  recomanacions perquè es garanteixi el dret dels infants a l'alimentació adequada, els principals destinataris d'aquestes recomanacions són el departaments d'Empresa i Ocupació, Benestar Social i Família, Ensenyament i Salut, els consells comarcals i els ajuntaments, en cap cas ha apuntat a les responsabilitats del Govern Espanyol .
.

La taxa de risc de pobresa infantil a Catalunya es situa en el 28% amb aproximadament 345.000 infants menors de setze anys afectats.

Tot i això, Ribó ha explicat que a Catalunya no es detecta una situació estructural de desnutrició infantil, però que sí que hi ha "desenes de milers de casos" que presenten problemes tant de subnutrició, és a dir, que no mengen suficients aliments, com d'alimentació no adequada, que no porten una dieta equilibrada.


http://directe.cat/311342