dimarts, 6 d’agost del 2013

Graupera pica el crostó a Domènech

06/08/2013

 

La delegada de 'La Razón' a Catalunya assegura que “el Govern d’Espanya ha fet esforços perquè Catalunya pugui tenir uns pressupostos i fer menys retallades”


Nerea Rodríguez

Jordi Graupera i Sònia Domènech
El tertulià i col·laborador d’El Singular, Jordi Graupera, ha picat avui el crostó a la delegada del diari ‘La Razón’ a Catalunya, Sònia Domènech, qui ha assegurat que “no és veritat que el Govern d’Espanya no hagi fet esforços perquè Catalunya pugui tenir uns pressupostos i que les retallades hagin de ser les mínimes possibles”, i ha criticat que “una altra cosa és que s’utilitzi aquest missatge per carregar de raons el procés sobiranista”.

Durant la tertúlia del programa ‘El Món a Rac1’, Domènech ha argumentat aquests “esforços” del Govern espanyol assenyalant que “és la primera vegada que s’aprova un dèficit asimètric per les comunitats autònomes i Catalunya és la segona autonomia a la que se li permet un dèficit més alt”.

Graupera però ha considerat que, tot i “ser millor la asimetria que la uniformitat”, “una altra cosa és la decisió que pren el Govern espanyol de com, sent la única font d’ingressos de totes les administracions de l’Estat espanyol, reparteix aquests ingressos i el marge de dèficit que aquests ingressos permeten. I ha continuat explicant que “quan tens institucions com les comunitats autònomes o els municipis que són les que s’ocupen de pal·liar els efectes més urgents de la crisi, i tu estàs aprofitant aquesta clau de controlar tots els ingressos per collar més aquestes administracions, és d’una manca de visió del que necessita actualment Espanya”.

Graupera: “Hi ha un error flagrant del Govern espanyol”

En aquesta línia ha advertit que “hi ha un error flagrant del Govern espanyol” i ha insistit afirmant que el fet que “les comunitats de l’arc mediterrani siguin les que patiran més amb el límit de dèficit i que siguin curiosament les que tenen el dèficit fiscal més gran amb l’Estat clama al cel, quan es parla d’asimetries”.

A més, Graupera ha corregit Domènech: “Fas un comentari sobre la seguretat social dient que Catalunya porta un any en negatiu, i totes les comunitats ho estan, perquè actualment no es produeix tant com per pagar això. Assenyalar a Catalunya com si fos una asimetria de la seguretat social no té cap sentit”. La delegada de ‘La Razón’ ha donat la raó al tertulià reconeixent que “és cert que Catalunya no és la única autonomia, però torno a repetir que sí que s’ha fet un esforç important” i ha sentenciat: “Si s’obrís el debat del finançament es tancaria el del debat sobiranista”.

Finalment, Graupera ha conclòs, rebatent aquest argument, que “si sumem la negativa al sistema de finançament de l’Estatut, la negativa al pacte fiscal i ara el repartiment del dèficit veus que la conducta de l’Estat és exactament coherent amb la dels últims 35 anys. I això més que apaivagar el debat sobiranista el que fa és dotar-lo de raons”.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/08/graupera_pica_el_crosto_a_domenech_95422.php