dijous, 8 d’agost del 2013

Com sortir a la foto? ( Polèmica Pelegrí i deret a decidir )


ANC) “Catalunya nou Estat d’Europa”, algú que es fa dir catalanista, sigui capaç de demanar que la Cadena Humana (ANC) d’enguany, sigui només pel Dret a Decidir? Jo els ho diré: Unió i ICV.
“Via Catalana cap a la Independència”. El lema és prou clar i entenedor.
Com pot ser que després de la manifestació independentista de l’11 de setembre de 2012 (
Avui Josep Maria Pelegrí (UDC) demanava a l’ANC per carta –ja ho diuen que les modes antigues sempre tornen-, que transformin la “Via Catalana cap a la Independència”, en la “Via Catalana pel Dret a Decidir”. I afegeix que Unió defensa des de 1931 “el reconeixement de la personalitat nacional del nostre país i el dret de Catalunya a decidir el seu futur”. Ja hi som, la mateixa tonteria que l’any passat; ara ens hem de passar l’estiu barallant-nos per si la mani era pel difunt pacte fiscal o per la independència. Sort que l’ANC ho tenia i ho té molt clar, no com Òmnium el 2010.
Tant costa dir que des de 1931 defensen el dret a l’autodeterminació? Tant costa que Mas parli d’Independència enlloc d’Estat propi? Quina pregunta representa que ha de sortir pel referèndum (“consulta”), si no tenen clars els conceptes, o els fa por de fer-los servir? Quina credibilitat internacional dóna aquesta imatge de dubte constant?
Només algú qui no té les coses clares, o n’és contrari, és qui a aquestes altures demana quelcom similar. Una cosa és la imparcialitat del govern al voltant del “dret a decidir”, però l’altra és l’expressió lliure del poble. És que el poble no pot anhelar la independència? L’hem de transformar en un mot tabú? El mateix problema tenen encara a ICV, tot i que son més subtils. L’altre dia Joan Herrera deia que ICV encaixaria perfectament a la Via Catalana d’aquesta manera: “nosaltres ens trobarem molt còmodes en una convocatòria a favor del dret a decidir que acabarà tenint també una expressió independentista, com és lògic”.
Desenganyin-se i deixin de fer el paperot: la convocatòria és a favor de la independència. Qui no hi estigui d’acord, que no hi vagi, o que s’apunti a la contramanifestació feixista. I qui no sàpiga com sortir a la foto, que rumiï el perquè ha perdut la centralitat política.


Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols