dijous, 25 de juliol del 2013

Mossos independentistes: «Interior ha de fer respectar l'acord del Parlament»

L'ús de simbologia política per part d'agents reactiva el debat sobre la implicació del cos en el procés

"No podem anar en contra de la voluntat dels catalans", diuen part dels policies


, Barcelona | Actualitzat el 24/07/2013 a les 23:59h



Un agent, a la porta del Palau de la Generalitat durant la jornada de portes obertes de Sant Jordi. Foto: Marina Bou/Nació Digital.


Un agent dels Mossos d'Esquadra amb la bandera espanyola al canell ha reactivat el debat sobre l'ús de simbologia política per part del cos policial català. Des del col·lectiu Mossos per la Independència expliquen que "les instruccions internes són que no podem portar coses que no siguin uniforme, excepte el rellotge o un anell de casament. Per tant, tant l'estelada com la bandera espanyola estan al marge de la uniformitat que et dóna la casa." Més enllà dels símbols, Mossos per la Independència és conscient que el debat, en el fons, tracta sobre quina és la fidelitat nacional dels agents del cos. En aquest punt, ho tenen clar: "Les competències en seguretat ciutadana són de la Generalitat. Per tant, entenem que seria una barrabassada que Interior no volgués respectar els acords del Parlament."

Segons el col·lectiu policíac, "si s'acaba superant la legalitat espanyola, Interior haurà d'acabar manant. Som funcionaris de la Generalitat. També som forces i cossos de seguretat de l'Estat, cert, però no podem anar en contra de la voluntat del poble de Catalunya".

Mossos per la Independència també posa de manifest la contradicció en què cauen els agents partidaris de l'Estat propi, situació que voldrien que la ciutadania entengués: "Si hem de fer complir una legalitat com la llei de banderes, i nosaltres mateixos ens la saltem no hissant una bandera espanyola... És un peix que es mossega la cua. Si retiren la bandera espanyola d'una institució oficial i un mosso no actua, el poden acusar de còmplice..." Per aquest mateix motiu, més enllà de les accions individuals, els agents tenen clar que, quan el procés català s'acabi materialitzant, qui haurà d'acabar marcant les directius serà la conselleria d'Interior, actualment en mans del democristià Ramon Espadaler.

Quan va aparèixer Mossos per la Independència, hi va haver agents que els van retreure que era posar-se en política, i que el cos n'havia de restar al marge. Però el col·lectiu respon: "A títol personal, no podem restar fora del procés. Com a agents policials, sí que hem de ser neutrals, però com a persones, no. Tenint clar això, sí que és cert que la nostra aparició va agradar a molts ciutadans, perquè reforçava una postura en la que creuen."

Després de la decisió sindical d'emprar només el castellà per protestar contra les retallades, dels crits de "¡Viva España!" durant un acte institucional de Felip Puig i de protestes amb la bandera espanyola davant del Parlament, l'aparició pública de mossos independentistes va servir per visualitzar que "el cos és un reflex de la societat, i hi ha gent de totes les ideologies", sentencien.