dissabte, 27 de juliol del 2013

L'hemeroteca descol·loca el socialista Gabriel Colomé i Jordi Cañas, de Ciutadans

Les eleccions plebiscitàries no són nazis, són les municipals que van dur a la segona república


Lluís Goñalons

Sense títol
 
 
 
Les referències a temps pretèrits per justificar accions polítiques de l'actualitat són constants, però, a vegades, la història pot girar-se en contra d'hom si les al·lusions històriques no són del tot fidels. En aquest cas, els retratats han estat el socialista Gabriel Colomé i el portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, que recentment han assegurat que unes eleccions plebiscitàries "són nazis". I la prova històrica del cotó fluix que els ha desacreditat és una portada del diari ''Heraldo de Madrid' que informa el 13 d'abril del 1931 que "unes eleccions municipals plebiscitàries" han dut a la segona república.

El portaveu de Ciutadans va assegurar en una roda de premsa que “les eleccions plebiscitàries no formen part de la democràcies i van fer pujar Hitler al poder”, fent una valoració de la possibilitat que apunta el primer informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) de cara a aconseguir la independència. En la mateixa línia, el regidor del PSC de Barcelona Gabriel Colomé, exdirector del CEO durant el tripartit, va argumentar l'oposició dels socialistes a l'adhesió de Barcelona al Pacte Nacional pel Dret a Decidir amb l'afirmació que els comicis plebiscitaris “només es donen on no hi ha democràcia, en els règims totalitaris i populistes com els de l’Alemanya dels anys 30”.

La darrera mostra de l'atac a unes eleccions plebiscitàries amb arguments erronis l'ha protagonitzada l'articulista Joaquim Coll, pròxim al PSC però molt crític amb el sector catalanista d'aquest partit, que s'ha expressat en termes semblans als de Cañas i Colomé. Coll va escriure un article a 'El Periódico' en el qual començava a desgranar la tesi des del propi títol: 'En una democràcia no hi ha eleccions plebiscitàries".

El periodista Andreu Barnils li ha fet arribar a Coll una còpia de la portada del diari 'Heraldo de Madrid', on es ratifica la celebració d'uns comicis plebiscitaris que van donar lloc a la república espanyola. El periodista ha assegurat que després de d'haver-li fet arribat la portada, Coll l'ha bloquejat del seu compte de twitter.
Portada de l'Heraldo de Madrid, amb la proclamació de la república



http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/07/l_hemeroteca_descol_loca_el_socialista_gabriel_colome_i_jordi_canas_de_c_s_95323.php