dimecres, 17 de juliol del 2013

«Financial Times» i «The Economist» qüestionen la credibilitat de Rajoy

Creuen que "l'escàndol perjudica la reputació espanyola" i avisen que és "perillós" que perdi "legitimitat" en un moment de crisi i "greus tensions" amb Catalunya

| Actualitzat el 17/07/2013 a les 10:08h


Rajoy acompanyat per Soraya Sáenz. Foto: La Moncloa

L'autoritat moral del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, està en qüestió entre la premsa financera britànica. El setmanari britànic  The Economist  sentencia avui que el cas Bárcenas i la suposada comptabilitat B del PP són un "escàndol" que "perjudica la reputació espanyola", mentre que el Financial Times considera "imperatiu" que comparegui, perquè no fer-ho és "perillós" perquè danya la "legitimitat" de Rajoy en un moment de gran crisi i quan hi ha "greus tensions" amb Catalunya pel seu "fort separatisme".

Per tant, ara ja no és només el PSOE qui demana per activa i per passiva que Rajoy comparegui al Congrés espanyol per donar explicacions. "Els espanyols demanen respostes", assegura The Economist, fent especial èmfasi en les contradiccions en què ha caigut el líder popular -que fins fa poc defensava l'honestedat de Bárcenas i que ara tolera que els dirigents populars titllin l'extresorer de "lladre"- fins al punt que es pregunta: "Qui es creu ara a Bárcenas o a Rajoy?"

"La vergonya de tot plegat és que la corrupció pot enterbolir el que podria ser l'inici d'una tímida recuperació de l'economia espanyola", sosté el setmanari. "Rajoy vol vendre confiança. En canvi, està recollint cinisme i consternació", afirma contundent.

"La corrupció és la pedra a la sabata del senyor Rajoy. L'enfonsarà? La combinació d'una majoria absoluta, una inexplicable tolerància envers la corrupció entre els votants espanyols, escàndols similars al PSOE i un sistema judicial lent indiquen que probablement no", pronostica.

"Imperatiu que comparegui"

El Financial Times, al seu torn, considera "imperatiu" que Rajoy comparegui. En una editorial publicada aquest dimecres, el rotatiu britànic assegura que "l'actual seqüència de revelacions, seguida de negacions, i després més revelacions, perjudica l'estabilitat política que Rajoy assegura representar". "És imperatiu que el president espanyol comparegui al parlament i digui la veritat sobre el que sap", afegeix el diari, que creu que no fer-ho és "perillós" perquè danya la "legitimitat" de Rajoy en un moment de gran crisi i quan hi ha "greus tensions" amb Catalunya pel seu "fort separatisme".