dissabte, 27 de juliol del 2013

Espanya dóna per perdudes la gran majoria d'ajudes a la banca

El fons de rescat admet que ha perdut 36.000 milions dels 52.000 injectats a les entitats nacionalitzades, l'equivalent a retallades en sanitat i educació


Lluís Goñalons

Cristóbal Montoro, ministre d'Economia.
El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) admet que es perdran la major part de les ajudes a la banca, segons ha admès el ministeri d'hisenda, després de donar a conèixer els comptes del 2012. Són les majors pèrdues registrades mai per una societat espanyola. En total, el FROB, de propietat estatal, calcula que s'han perdut el 70% dels fons destinats a ajudar la banca, uns 36.000 milions dels 52.000 milions totals. Segons un article publicat a 'El País', es tracta d'una xifra similar a les retallades en sanitat i educació.

En els darrers tres anys, el fons de rescat públic (FROB) ha perdut gairebé 37.000 milions. Aquests números vermells se sumen als que va tenir el FROB al 2011: uns 10 milions i mig; mentre que el 2010, va obtenir 314 milions de pèrdues. Així doncs, en tres anys, la crisi de les caixes ha costat als contribuents gairebé 37 milions d'euros.

Els antecendents no són favorables, però tampoc sembla  que els comptes hagin d'aixecar el cap a curt termini. El FROB encara ha d'assumir les subhastes de Catalunya Banc i Novagalicia, que poden comportar nous costos. A més a més, el fons ha d'assumir la injecció de capital a quatre entitats més: BMN, Caja3, Liberbank i Caja España.

Més pèrdues de les previstes

Els gairebé 37.000 milions que ha perdut el FROB són una mica superiors als que va apuntar el president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), Miguel Martín, que al juny va xifrar en 33.000 milions les pèrdues reconegudes per la crisi. El pastís del deute corresponia en un 70% al FROB, i per l'altra, un 30% al fons de garantia de dipòsits finançat per les entitats.

Les entitats que l'any passat es van beneficiar d'aquesta injecció d'ajudes van ser Bankia, Novagalicia (NCG), Catalunya Banc, Banc de València, Caixa Espanya Ceiss i BMN. 


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/07/espanya_dona_per_perdudes_la_gran_majoria_d_ajuts_a_la_banca_95322.php