dimecres, 17 de juliol del 2013

El sobiranisme guanya adeptes a l'Hospitalet de Llobregat

Una vintena d'entitats socials, sindicats i grups polítics firmaran el Pacte Democràtic pel Dret a Decidir

El PSC se'n desmarca perquè creu que la qüestió s'ha de discutir al Parlament


| Actualitzat el 17/07/2013 a les 14:32h

Una vintena d'entitats socials, sindicats i grups polítics signaran aquest dijous en un acte al centre l'Harmonia el Pacte Democràtic de l'Hospitalet pel Dret a Decidir. La declaració va ser impulsada fa un mes i mig per la majoria dels grups municipals que s'han posicionat a favor de celebrar un referèndum, CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, i durant bona part de la negociació del text s'hi va sumar també el grup municipal del PSC qui, malgrat tenir un document pràcticament consensuat, finalment ha declinat sumar-se al pacte. El text reconeix que "Catalunya és una nació i com a tal, té dret a decidir lliurement el seu destí" i recull el compromís dels signants de treballar pel dret a l'autodeterminació.

D'entre la vintena de signants ja confirmats destaquen, a banda dels esmentats grups polítics, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de l'Hospitalet, la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL), els Castellers Colla Jove de l'Hospitalet, la Federació d'associacions de pares i mares (Fapac) de l'Hospitalet, CCOO, Òmnium Cultural o l'Associació de les famílies Pakistaneses.

La no adhesió final del PSC
Des del PSC, el portaveu del grup municipal Francesc Josep Belver i Vallès, ha confirmat a l'ACN que van formar part del procés de redacció del text fins a l'últim moment i que pràcticament havien consensuat el seu contingut. Però que finalment, la seva formació va declinar signar-lo no pel seu contingut sinó per entendre que és el Parlament on s'han de signar aquest tipus de declaracions.

"Creiem que no és el més adient anar signant declaracions poble a poble. Aquesta és una posició de país i que el debat o la declaració s'ha de produir al Parlament", ha dit Belver després de recordar que la posició del PSC és coneguda a favor de poder celebrar una consulta, sempre i quan però, afegeix, sigui "legal i consensuada" amb l'estat espanyol.

Declaració a favor del dret a decidir
El text de la declaració reconeix que "Catalunya és una nació i com a tal, té dret a decidir lliurement el seu destí" i recorda, en la primera línia, que "la voluntat d'autogovern del poble català s'ha expressat de forma constant al llarg de la història" mentre reconeix que el país està en una "situació de bloqueig dins de l'Estat espanyol".

Amb tot, defensa el dret a l'autodeterminació del poble català però recorda que "és imprescindible, que el procés cap al dret a decidir vagi acompanyat d'un pacte que garanteixi els drets socials". I recull la voluntat que l'Hospitalet de Llobregat, ciutat d'acollida i inclusió social, afegeix, perquè "continuï sent referent d'una ciutat compromesa amb la nació catalana i amb l'assoliment de la justícia i l'equitat social".

En aquest sentit, la declaració ofereix la ciutat de l'Hospitalet com a pont de trobada i diàleg "entre les diferents sensibilitats i expressions democràtiques" on es puguin "conjugar itineraris generals o complementaris entorn del marc relacional i d'organització territorial que hi ha d'haver en un futur entre Catalunya i Espanya". I recull la necessitat que en tot el procés Catalunya es mantingui "com un únic poble".

Finalment, el text recull el compromís dels signants a treballar conjuntament pel dret a l'autodeterminació del poble de Catalunya des de l'Hospitalet i fa una crida al conjunt de la ciutadans i organitzacions socials i culturals de la ciutat a adherir-se al manifest.