dilluns, 10 de juny del 2013

Xoc frontal entre espanyolistes i sobiranistes al PSC

Els alcaldes de l’àrea metropolitana aposten per boicotejar una consulta no pactada, mentre els catalanistes es passen al sobiranisme fiscal

 

Manel Bosch
L'exconsellera de Salut, Marina Geli, i la batllessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín
Les diferents sensibilitats del Partit dels Socialistes de Catalunya són a prop de topar frontalment. Els alcaldes de l’àrea metropolitana han afirmat avui, en declaracions al diari ‘El País’, que pretenen boicotejar una consulta no pactada amb l’Estat per assegurar que fracassi. El rotatiu espanyol recull les declaracions dels alcaldes de l’Hospitalet, Cornellà i Viladecans, Núria Marín, Antonio Balmón i Carles Ruiz (que ja fan campanya pel ‘no’) i les de la batllessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón, contrària a la independència tot i que sectors del partit la situen fora de les campanyes iniciades contra l'Estat propi. El sector catalanista del partit, mentrestant, accelera la seva aposta pel dret a decidir i mostra el seu independentisme explícitament.

Prova d’aquesta realitat és el fet que l’Ajuntament socialista de Sant Celoni hagi aprovat pagar els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya. La setmana passada l’exbatlle de Girona i exconseller de Territori i Obres Públiques, Joaquim Nadal, també va admetre que votaria ‘sí’ a la independència i dirigents històrics del partit, com ja va publicar El Singular, es reuneixen periòdicament per articular el sobiranisme dins la formació.

El sector unionista del partit, sobretot des de l’àmbit municipal, ha començat la seva campanya en contra de l’Estat propi. El primer consistori en fer-ho va ser el de l’Hospitalet de Llobregat, mitjançant fulls propagandístics signats per l’alcaldessa Núria Marín. Poc després s’hi va sumar, seguint la mateixa estratègia, l’alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat Lourdes Borell.

Ramoneda carrega contra la direcció



El filòsof Josep Ramoneda, tradicionalment situat proper als socialistes, ha carregat avui contra la deriva espanyolista del partit. "El PSC ha fet una opció perdedora. Ha dit: 'Em tanco en els meus votants. I no s'adona que els seus votants han canviat", ha apuntat a la tertúlia de Catalunya Ràdio. Ha criticat la gestió que la direcció del partit fa del debat sobiranista i ha aconsellat que el catalanisme esgoti la negociació al Congrés del Diputats. "S'ha d'esgotar el procés del referèndum fins a fer-los dir que no en una votació al Congrés", ha insistit.

El filòsof ha assegurat que seria “frustrant” que s’efectués una declaració unilateral d’independència i “l’endemà no passés res”. Per evitar-ho ha subratllat que el catalanisme ha de mostrar clarament que és majoritari. : "Si demostres que políticament ets una majoria, els altres problemes són inferiors. La teva força és poder demostrar el número", ha conclòs.



http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/06/xoc_frontal_entre_espanyolistes_i_sobiranistes_al_psc_94561.php