La UE pretén que siguin els bancs i els creditors, i no pas els contribuents, els qui assumeixin la factura de les pèrdues
La norma pactada garanteix que en cap cas es tocaran els dipòsits inferiors a 100.000 euros
27/06/13 08:36
-
Brussel·les
-
Agències
El ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, parla amb el seu homòleg irlandès, Michael Noonan Foto: EFE. |
L'acord s'ha assolit al segon intent, en una reunió que ha durat més de 6 hores, i suposa una de les peces fonamentals de la unió bancària. I és que el principal objectiu és trencar el vincle entre deute bancari i deute sobirà i evitar nous casos com el de Xipre. La norma garanteix que en cap cas es tocaran els dipòsits inferiors a 100.000 euros i atorga una protecció especial als de més de 100.000 euros en mans de pimes i particulars, que només tindran pèrdues com a últim recurs.
Per tant, el compromís adoptat generalitza el model aplicat pel rescat bancari espanyol, que consisteix a imposar primer quitances obligatòries a alguns creditors i permetre després la intervenció del fons de rescat de la UE (MEDE), però de manera indirecta, a través de l'estat, segons han explicat fonts diplomàtiques. No obstant això, les quitances futures seran més grans que les imposades a Espanya.
La directiva fixa per primera vegada un percentatge mínim de quitança obligatòria equivalent al 8% dels passius del banc. Així es garanteix que siguin els creditors i els accionistes, i no els contribuents, els primers a assumir pèrdues. Un cop aplicada la quitança obligatòria, la norma deixa un ampli marge de maniobra als estats membres per salvar determinats creditors de les quitances, fins al 5% dels passius. Aquest rescat es finançarà amb els fons de resolució nacionals, alimentats pels propis bancs.
En circumstàncies excepcionals, la directiva autoritza a continuació l'ús de fons públics nacionals i del MEDE abans que tots els creditors perdin per complet la seva inversió, però no de forma directa sinó mitjançant un préstec a l'estat que computa com a deute públic, com en el cas d'Espanya.
Suècia, per la seva banda, ha aconseguit un tracte especial, ja que exigeix més flexibilitat, així com el Regne Unit, que no haurà de crear un fons nacional de resolució -que es finançarà amb contribucions dels bancs- perquè ja disposa d'una taxa especial sobre la banca.
El ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, s'ha mostrat satisfet amb l'acord. “Hem arribat a un acord que és positiu amb tres missatges fonamentals: una protecció molt elevada dels dipòsits, un model comú del que serà la resolució dels bancs i de com han de fer front a les pèrdues, i una protecció dels diners del contribuent”, ha indicat el ministre espanyol d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos. Al seu entendre, “és un pas en la direcció correcta del que ha de ser el progrés en la unió bancària.
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/658268-la-unio-europea-pacta-les-regles-dels-futurs-rescats-bancaris.html?piwik_campaign=rss&piwik_kwd=nacional&utm_source=rss&utm_medium=nacional&utm_campaign=rss&f=El+Punt+Avui
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada