dimarts, 11 de juny del 2013

La policia controla la plaça Taksim després d'entrar-hi a la força

Sota la versió oficial de netejar la zona de pancartes, tornen a llançar gasos lacrimògens als manifestants

11/06/13 10:25 - ISTAMBUL - Efe

La policia turca s'ha fet amb el control de la cèntrica plaça Taksim d'Istambul després d'entrar aquest dimarts al matí amb blindats, en una operació sorpresa, poques hores després que el govern anunciés la seva disposició a negociar les reivindicacions ecologistes.
La policia ha entrat aquest dimarts al matí a la plaça Taksim Foto: REUTERS.

Centenars d'agents de la policia d'intervenció ràpida que estan ara a l'emblemàtica plaça -a la qual no s'hi apropaven des de fa dues setmanes-, s'han enfrontat a un grup reduït de persones que els tiraven pedres, còctels molotov i bengales.

La policia ha respost amb un ús massiu de gas lacrimogen i ruixats d'aigua a pressió i han demanat als manifestants que no llancin “pedres ni ampolles”.

La policia ha entrat amb blindats a la cèntrica i anunciant amb altaveus que no volien desallotjar l'acampada de la protesta, situada al parc Gezi, sinó que únicament entraven per neteja la plaça i els seus voltants de pancartes.

Els antidisturbis han envoltat la plaça a primera hora del matí i han començat a travessar les nombroses barricades que tallen l'accés a l'entrada de Taksim i a apropar-se al Centre Cultural Atatürk, un edifici de diversos pisos en obres, ocupat també pels manifestants.

Tot i que els agents han aconseguit despenjar les pancartes del monument central, centenars de persones congregades a l'altra banda de l aplaça han tornat a aixecar noves barricades i s'han enfrontat a la policia, en la gran majoria dels casos de forma pacífica.

Una desena de furgonetes amb agents s'han desplegat també prop de l'estadi de futbol de Besiktas, a mig camí entre la plaça i el barri amb el mateix nom, freqüent escenari de xocs durant els últims dies.
Des d'aquesta nit hi havia rumors d'una imminent intervenció policial, malgrat que el governador d'Istambul havia reiterat en les xarxes socials que no es desallotjaria el parc Gezi.

Amb tot, el viceprimer ministre, Bülent Arinç, sí havia anunciat que no es tolerarien “activitats il·legals”, en una roda de premsa ahir a la nit en la qual va prometre que el primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, es reuniria amb els manifestants acampats en el parc Gezi demà dimecres.

Amb tot, la Plataforma de Taksim va respondre que no havia rebut cap invitació per a aquesta reunió. La plataforma insisteix en la demanda de preservar el parc, amenaçat per un projecte urbanístic, tal com està. De fet, aquesta reivindicació va ser la que , que van tenir com a resposta una forta repressió policial que va encendre els manifestants.






Darrera actualització ( Dimarts, 11 de juny del 2013 10:34 )