dijous, 6 de juny del 2013

Colomines: “Els diputats per la independència no arriben al 50%”

El doctor en història es mostra crític amb Mas-Colell perquè “no enfoca la mobilització sobiranista” contra l’Estat
 
Manel Bosch
 
Un moment del debat a Reagrupament
El doctor en història i exdirector de la Fundació Catdem, Agustí Colomines, ha alertat que els diputats independentistes al Parlament “són els que són” i que “no arriben al 50%”. L’historiador ha lamentat en aquest sentit que “ens estem fent trampes al solitari”, en un debat organitzat per Reagrupament Independentista. Colomines s’ha referit així al fet de “barrejar les dues coses, dret a decidir i independència”. “Nosaltres mateixos ens hem embolicat”, ha recalcat.

Durant la seva exposició ha diagnosticat que el sobiranisme també confòn “l’agitació parlamentària” amb “la mobilització sobiranista”. Colomines ha detallat que el primer dels conceptes passa un cop l’any, mentre que la resta de dies el debat es manté al Parlament sense traslladar-se al carrer.

Per demostrar la seva tesi ha recordat que es produeixen protestes diaries al país, motivades per temes socials i econòmics, però amb un altre factor en comú: els manifestants protesten contra la Generalitat enlloc de fer-ho contra l’Estat. Colomines ha retret que els ciutadans “mai apunten el tret cap a on ha d’anar” però ha responsabilitzat el Govern, concretament el conseller Mas-Colell, per aquesta realitat. En concret, Colomines ha recomanat a Mas-Colell que mobilitzi el sobiranisme contra l’Estat aprofitant la seva posició a l’executiu, enlloc de “jugar el rol institucional”.

“Ens cal un discurs nou”, ha insistit. L’exdirector de la fundació vinculada a Convergència Democràtica ha afegit en el seu anàlisi que el Govern “té el poder de no aplicar les lleis” però això demana una ciutadania disposada a “entomar l’embastida de l’Estat” que això comportaria.

A partir del comportament electoral de les darreres eleccions, l’historiador ha conclòs que el president Mas ha vist afeblit el seu lideratge, condició que considera cabdal per l’avenç d’un procés sobiranista. “Aquests processos no són assemblearis”, ha sentenciat.