dimecres, 22 de maig del 2013

WikiLeaks: els Estats Units van considerar 'medieval' l'assassinat de Puig Antich


Els informes de l'ambaixada remarquen que els catalans 'ho han viscut com una salvatjada política contra la seva regió i les pretensions separatistes'

 

Segons els informes de l'ambaixada dels Estats Units que ha fet públic WikiLeaks, l'ambaixador nord-americà a Espanya a mitjan anys 1970, Wells Stabler, va avisar al Departament d'Estat que dirigia Henry Kissinger que el règim franquista havia decidit d'assassinar cinc militants d'ETA i el FRAP afusellant-los, en comptes d'usar el mètode del garrot emprat amb Puig Antich, per la repulsa que aquest 'mètode medieval' usat contra l'anarquista català havia originat.
Puig Antich

Segons que explica Público, en un informe anterior l'ambaixador Horacio  Rivero, que ho era en el moment de l'assassinat de Puig Antich, ja havia discutit l'ús del garrot i havia dit que, encara que era 'un sentiment irracional', per alguns catalans l'execució de Puig Antich era vista com 'una salvatjada política contra la regió i el seu sentiment separatista'.

L'ambaixada americana no va fer res per impedir aquestes execucions ni cap gestió prop del govern espanyol. Això no obstant, es va mostrar alarmada en constatar la mobilització al carrer que van motivar tant l'assassinat de Puig Antich com els posteriors dels cinc membres d'ETA i FRAP. Especialment, després d'aquests darrers assassinats, el diplomàtic americà va avisar que les reaccions a l'interior de l'estat i també entre la comunitat internacional havien estat 'més fortes que no es preveia'.

http://www.vilaweb.cat/noticia/4117541/20130522/wikileaks-estats-units-considerar-medieval-lassassinat-puig-antich.html