divendres, 3 de maig del 2013

La UGT ja albira la «independència de Catalunya com a horitzó»



La ponència estratègica aprovada pel sindicat en el darrer congrés recorda que "el binomi avenç social i nacional és indissociable" i aposta per defensar amb fermesa el dret a decidir 

 

Una estelada en una concentració de la UGT a Vic, un feu dels sindicalistes sobiranistes de la formació. Foto: Adrià Costa


"La UGT de Catalunya aposta per un respecte escrupolós a la lliure determinació dels pobles, principi reconegut a la jurisprudència internacional. Cal que siguin els ciutadans i les ciutadanes, per mitjà de procediments democràtics, els qui puguin decidir el model de país en què volem viure. El dret a vot és la màxima expressió d’una societat democràtica i dinàmica que en cada episodi i moment de la història interpel·la els ciutadans i les ciutadanes per escollir el seu futur". Amb aquesta contundència defensa l'exercici del dret a decidir dels catalans el full de ruta del sindicat UGT-Catalunya pels propers quatre anys en el que es contempla com a "horitzó la independència de Catalunya".

Així ho explicita el capítol 22 de la ponència estratègica aprovada la setmana passada pel congrés de l'organització sindical, que amb el títol "Pel dret a decidir: avenç social és avenç nacional", aposta per la celebració d'una consulta sobiranista que "s’erigeix com pedra angular d’una ciutadania compromesa en dos eixos: el social i el nacional" que el sindicat considera "indissociables".

En aquest sentit, la ponència admet que "a ningú se li escapa que el debat sobre l’encaix de Catalunya i Espanya és un tema viu i no resolt de l’Estat de les autonomies". Un escenari que pel sindicat obre diverses opcions, situant en primer terme, la d'un estat català. "La independència com a horitzó, el dret a decidir, un país federal… són  possibilitats pel futur del nostre país que han entrat a l’agenda de manera contundent", avisa el sindicat.

Fonts de la direcció del sindicat, però, admetien aquest dimarts a Nació Digital, que el sindicat sospesa convocar una consulta interna quan s'hagi escatit el procés i se sàpiga del cert quina és la pregunta i les opcions que plantegi el referèndum per definir la seva posició. "Tots estem a favor de la consulta, ara bé, no tothom està d'acord en la mateixa resposta", admeten membres de la direcció del sindicat on cada dia hi ha més sobiranistes, com Camil Ros o Cesc Poch.


http://www.naciodigital.cat/noticia/54307/ugt/ja/albira/independ/ncia/catalunya/horitz