diumenge, 5 de maig del 2013

Documents oficials proven la manipulació de la primera víctima d'ETA

Una investigació de Xavier Montanyà a partir d'informació desclassificada demostra que fou el DRIL l'autor de l'atemptat que va matar Begoña Urroz, el 1960

 

Fou el DRIL
El diari Berria publica avui un reportatge sobre la investigació que ha fet el periodista Xavier Montanyà, que ha descobert documents policíacs inèdits que atribueixen al DRIL l'atemptat del 1960 a Sant Sebastià en què va perdre la vida la nena Begoña Urroz. Aquests documents deixen sense base la tesi que aquests últims anys han defensat alguns polítics, mitjans de comunicació i institucions polítiques: que Urroz fou la primera víctima d'ETA.

Document

  • Butlletí de la brigada político-social de la policia espanyola.
<1/2>

Mail Obert

Notícia relacionada

Document

  • Manual de guerrilla atribuït al coronel republicà Alberto Bayo.
<1/2>

Imatges

  • Notícia a El Nacional, de Caracas, el 29 de juny del 1960.



Per primera vegada un document de l’estat espanyol, de la Brigada Político Social, la que més informació disposava, atribueix clarament al DRIL (Directorio Revolucionario Ibérico de Liberación) l’autoria de les sis bombes incendiàries que van esclatar en cadena, a trens i estacions de Barcelona, Madrid, Sant Sebastià i Bilbao, el 26, 27 i 29 de juny de 1960. La que va esclatar el dia 27, a l’estació d’Amara de Sant Sebastià, va causar ferits i la mort de la nena de vint-i-dos mesos, Begoña Urroz, considerada per alguns polítics, mitjans de comunicació i institucions la primera víctima d'ETA.
Crec que això és una evidència més que desmunta la tesi, sense aportació de proves, dels que assenyalen ETA com autora de les accions de 1960, i, per tant, responsable de la mort d'Urroz. Diversos historiadors i periodistes ja havíem demostrat, amb documents, l’autoria del DRIL que, a més, va reinvindicar les accions des de Veneçuela. A més, el febrer del 2011, un exhaustiu reportatge de Ainhoa Oiartzabal a Igandea (Berria), deixava clar que no hi havia cap indici, ni evidència per fer aquesta afirmació. No obstant, els instigadors de la tesi han persistit, fins avui, tant a nivell oficial, com mediàtic, en atribuir sense proves a ETA aquella víctima.
Importància dels documents
L’any 2002, quan investigava pel llibre “Pirates de la llibertat” (Empúries, 2004), sobre el segrest del transatlàntic “Santa Maria”, a l’Archivo Histórico Nacional, em van dir que hi havia Butlletins Informatius de la Brigada Político Social de l’any 1962, on apareixia el DRIL (Directorio Revolucionario Ibérico de Liberación), autor d’aquella i altres accions de l’època. No es podien consultar fins 2012-2013, o sigui, 50 anys després. Recentement, he pogut desclassificar els del 62, i també els del 60-61, i aquí és on hi ha els que fan referència a les bombes del 1960.

Aquest Butlletí Informatiu de la Brigada Político Social, després de detallar els atemptats referits, assenyala el DRIL com a responsable dels fets, basant-se en detencions practicades dies després de les accions, tant a Madrid, com a Lieja (Bèlgica), d’una dotzena d’activistes i col·laboradors d’aquesta organització. Alguns detinguts reconeixen, segons la policia, ser escamots del DRIL, i un d’ells, haver col·locat els explosius en maletes, que després facturava. A més, la policia belga els troba armes, materials per a la confecció de bombes incendiàries de temps, i manuals de guerrilla i sabotatge, l’autoria dels quals s’atribueix al tinent coronel republicà, exiliat a Mèxic i Cuba, Alberto Bayo.

Els documents del DRIL, i les obres posteriors de Jorge de Soutomayor, cap de l’organització, així com la reivindicació del fets, des de Caracas, per un altre cap del DRIL, el capità portugués Henrique Galvao, no oferien cap dubte. Però, a més, també he pogut consultar les comunicacions diplomàtiques entre Madrid, Lisboa, Caracas i París d’aquells anys, i sempre donen per fet que l’autor dels atemptats és el DRIL. Ara els documents interns de la BPS ho certifiquen.

Cal subratllar, que totes les informacions que té la BPS sobre ETA, als anys 60-61-62, que figuren en aquests butlletins, la defineixen com una organització molt incipient, sense capacitat operativa per a posar sis bombes en diferents punts de l’estat. Segons la BPS, ETA aleshores es dedicava a la crema de banderes, propaganda i pintades, com ja se sabia, i com deixava ben clar, també, l’esmentat reportatge de Berria, entrevistant a
militants fundadors de l’organització.

Altres gestions d’investigació

A banda dels documents policials, que són butlletins d’informació interna, i suposo que a més de les declaracions dels detinguts, s’alimenten d’informacions dels serveis interns i externs, dels informes d’agents, d’infiltrats, etc.... hi hauria d’haver en algun arxiu un dossier del tema, però, de moment, no apareix.

Els arxius espanyols del franquisme tenen molts forats negres. Hi ha dossiers suposadament desapareguts, o que podrien haver estat destruits després de la mort de Franco. A més, la llei de secrets oficials o la de protecció de la intimitat són dues barreres de censura històrica. És molt discutible, per no dir inacceptable, protegir la intimitat de funcionaris de la dictadura en l’exercici de les seves funcions repressives, o la de persones víctimes d’ella. I més, encara, quan es tracta de documents per la investigació històrica.

A més a més, com aquesta mena d’accions solien passar a la justicia militar, he demanat si tenen res sobre aquells fets als arxius militars corresponents, i la resposta ha estat negativa.

Els detinguts del DRIL

El Butlletí assenyala el militar republicà, Alberto Bayo aleshores exiliat a Cuba, com a instigador de la fundació del DRIL. D’ell, la policia diu que és fundador de la UCE (Unión de Combatientes Españoles), cosa certa, però el DRIL no és només ell. La UCE és un grup que, entre d’altres sectors de l’exili republicà a Veneçuela, Cuba, França i Bèlgica van constituir el DRIL, en el qual destaquen també Xosé Velo, Jorge de Soutomayor i el portugués Henrique Galvao. Però Cuba, en aquestes primeres accions del 60, sembla tenir més protagonisme. De fet, a un dels detinguts aquell estiu li troben els manuals de guerrilla i sabotatge de Bayo, també reproduits en aquests butlletins policials, després de les detencions de Lieja.

Hi ha moltes teories conspiratives sobre infiltrats al DRIL. De fet, Soutomayor i d’altres, com la CNT de l’exili veneçolà, afirmaven que Abderraman Muley Moré, un dels detinguts a Bélgica, era un agent doble. Tot és possible. Les sospites sobre l’entorn cubà, fan que Velo, Galvao i Sotomayor, preparin la següent acció del DRIL a esquenes de Bayo i Cuba. Va ser la més efectiva i espectacular, el segrest del transatlàntic “Santa Maria”. I de fet, l’operació, sense la connexió cubana, va funcionar molt millor.

Alberto Bayo ha estat instructor de guerrilla de Fidel i el Che i els seus companys a Mèxic. Desprès del triomf de la revolució, es rebut a l’illa amb tots els honors i el fan general. És lògic pensar que al voltant de Bayo, amb l’historial que té, poguessin haver individus sospitosos, homes dels serveis secrets franquistes, i d’altres serveis d’intel·ligència.

Entre els detinguts a Lieja al juliol del 60, hi ha diversos personatges relacionats amb Cuba. El més important és Eloy Gutiérrez Menoyo, fill de l’exili republicà espanyol, que ha lluitat amb Fidel Castro, i un germà del qual ha mort en combat. Segons Soutomayor, la reunió de Lieja es va descobrir per les “imprudències” de Menoyo. No ho sabrem mai. És sospitós que uns mesos després Menoyo fuig a Miami i es fa anticastrista.

La veritat és que el DRIL tenia molts enemics. El franquisme, per suposat, però també bona part de l’exili i el PCE, que no estaven d’acord amb la lluita armada. Van circular molts rumors, acusacions d’infiltrats i xivatassos. Devia haver veritats, segur, però també invents per a intoxicar i desacreditar la organització.

Sigui com sigui, aquesta nebulosa de sospites i conspiracions, no ens ha d’allunyar de la importància, avui, d’aquests Butlletins Informatius de la BPS, del 60-61-62. La policia política franquista atribueix al DRIL les bombes de l’estiu del 60. Un document estatal que se suma a les informacions periodístiques i diplomàtiques de l’època, a la versió dels caps del DRIL que van reivindicar-ho, i a les investigacions de periodistes i
historiadors sobre el tema.

http://www.vilaweb.cat/noticia/4111928/20130505/documents-oficials-proven-manipulacio-primera-victima-deta.html

4 comentaris :

Anònim ha dit...

Montanyà lo tiene delante de las narices. De las bombas del DRIL en Barcelona se encargó Arturo González-Mata Lledó (1935-1997) . Su pícaro hermano Luis Manuel González-Mata Lledó "Cisne" en su libro "Cisne, yo fui un espía de Franco" (Argos Vergara, 1977) afirma que se infiltró en el DRIL en 1963 en París, pero da un dato que sólo pudo suceder en 1960: haciéndose pasar por antifranquista, "Cisne" se reunió con el cubano Eloy Gutiérrez Menoyo (1934-2012) . "Cisne" no es mi idea de fuente fiable, pero supongo que estará deformando hechos reales. Arturo González-Mata, Eloy G. Menoyo, Reyes Marín, Abderramán Muley "Manuel Rojas (1923-2010) , Rafael Rojo "Agustín Romara" y más gente del DRIL fueron detenidos en Lieja por la policía judicial belga en agosto de 1960, como explica Montanyà. Coincidieron en la cárcel de Lieja.

Ya va siendo hora de que Montanyà investigue en serio quién era Reyes Marín Novoa, el tío que se encargó de las bombas del DRIL del 27-6-60 en San Sebastián. Porque ese tío parece no haber dejado rastro biográfico, lo cual, en estos tiempos de Internet, es como mínimo extraño..

Enrique ha dit...

Iñaki Egaña y Xavier Montanyá son unos mentirosos que le hacen el juego al fascismo. Algún día me las veré con estos tipejos.

La facción del DRIL en Venezuela eran todos unos cobardes, ambiciosos y envidiosos. Abderraman Muley (alias Manuel Rojas) nunca fue agente de Franco, todo lo contrario siempre fue perseguido por los agentes franquistas. Abderraman Muley era un anarquista, él me enseñó el anarquismo de la A a la Z. No veo como un anarquista que enseña el anarquismo y las letras de los himnos anarquistas a sus hijos podría haber sido un agente de Franco. Durante toda su vida y hasta sus últimos días, con frecuencia sufría el trauma de la persecución de los agentes de Franco en sus pesadillas nocturnas en las que confundía la realidad presente con el pasado. Porque lo cierto es que los agentes de Franco lo persiguieron incluso en Brasil. Tuvo que abandonar el DRIL y sus proyectos republicanos de forma fulminante después de las acusaciones falsas de Santiago Carrillo en Mundo Obrero. Nada podía hacer alguien que utilizaba un pseudónimo contra semejante acusación en Mundo Obrero, en la que además se revelaba su verdadera identidad. Santiago Carrillo era una rata, como todo el aparato del Partido Comunista. Gracias en gran parte al Partido Comunista es que Franco se mantuvo tanto tiempo en el poder. Ellos si que parecían ser agentes de Franco, por la forma en la que obraban haciéndole el juego al régimen.

Gutierrez Menoyo nunca participó directamente en el DRIL, pero sí es cierto que hubo financiación para los movimientos del DRIL en Europa por parte del régimen cubano a través de Gutierrez Menoyo. Me parece totalmente ridículo el cuento de Gutierrez Menoyo transportando armas o explosivos por territorio español. Gutierrez Menoyo era un Comandante de la Revolución Cubana, y como tal su lugar estuvo siempre en Cuba, y aunque era muy amigo de Muley, nunca se metió directamente en ninguna acción ni operación del DRIL, ni siquiera formó parte del mismo.

La idea que tenía Abderraman Muley de realizar atentados, era la de crear el caos, el desorden y de llamar la atención, no era ese terrorismo que buscase víctimas, mucho menos civiles o neutrales. La única víctima que buscaba Muley al final de sus planes era el propio Franco, pero no tuvo tiempo para llegar a ese nivel. El caso del atentado de San Sebastián y de Begoña Urroz es algo que nunca me supo explicar bien, porque en realidad escapó totalmente a su control, ese y todos los atentados de junio de 1960.

Enrique ha dit...

Es cierto Abderraman Muley escribió algunos libros sobre genealogía, una guía de la nobleza y un tratado de tauromaquia, cosas que hizo para ganarse la vida, pues ciertamente no lo discuto, era pícaro e inteligente. Su familia estaba condenada por el franquismo, y el utilizó pseudónimos y nombres falsos en sus empresas fantasiosas que tenía en Madrid, para librarse de la persecución del régimen, y para poder hacer negocios a pesar de ser aún un adolescente. De hecho creo que él se hacía pasar por el SECRETARIO de un empresario imaginario, siendo muy joven, no llegaba ni a la mayoría de edad. En realidad llegó a Madrid en la pubertad sin más compañía que la de un jumento, después de dejar la finca de su Madre en Archena.

Años después se fue a Cuba a buscar una vida mejor, y luego cuando ya tuvo trabajo hizo venir a su mujer e hijos, como hace cualquier inmigrante o emigrante. Nunca fue empresario textil en Cuba. En Cuba se desempeñó primero como ayudante en un buffete de abogados, y luego como encargado de ventas y producción en una empresa de manufactura, probablemente textil, eso ya no lo recuerdo, pero él no fue empresario en Cuba. Ciertamente se dedicó a fabricar juguetes en Brasil y también en Argentina (donde vivió con su mujer y su tercer hijo) desde el 71 hasta el 77 aproximadamente.

En Bolivia estuvo un pequeño intervalo de tiempo entre el 69 y el 71, y fue jefe militar del MIR (Movimiento de Izquierda Revolucionario) y frustró el primer intento de golpe de estado del dictador Hugo Banzer Suárez. Se había infiltrado en la Falange Socialista Boliviana, y conocía todos los movimientos de los golpistas. Preparó un plan para hacer frente al segundo intento de golpe, pero los miembros del MIR que no pasaban de ser jóvenes universitarios le dieron la espalda, pues se asustaron ante los planes que él les planteó Entonces Muley al ver que el 2º intento de golpe era inminente y que sería una masacre inevitable, huyó a la Argentina, y después de haberse establecido, hizo venir a su mujer y tercer hijo (que era aún pequeño y qué es quien escribe esto).

Enrique ha dit...

En Argentina se dedicó una vez más a fabricar juguetes, y por las noches se dedicaba a rescatar a los perseguidos políticos de las redadas y los peinados que hacían los agentes de los regímenes golpistas; según él me contaba, se dedicaba a mover personas perseguidas, en su coche durante toda la noche, y a veces los alojaba en su propia casa. Me contó una vez con emoción, de una ocasión en que el peinado se quedó a dos casas de nuestra casa. Yo mismo incluso lo recuerdo, pues recuerdo una noche en la que no dormimos, y en la que mi madre me puso en manos de una vecina que era una señora mayor a la que yo llamaba abuela, por si los agentes del régimen llegasen hasta mi casa, que yo estuviera a salvo.

Extraño pasatiempo de un supuesto agente franquista el de dedicar las noches a salvar comunistas, poniendo en riesgo su propia vida y la de su familia..

Sus últimos años los pasó en Torrevieja, y ya bastante enfermo se trasladó a Bolivia en el año 2010, donde murió a los pocos meses de su llegada de un paro cardíaco probablemente mientras dormía.

Fue un luchador por la república, que se reunió con Tito en Yugoslavia, y consiguió su apoyo para sus planes de tomar Fernando Poo y proclamar allí territorio republicano, y que escribió una Constitución totalmente revolucionaria para esa república utópica. Nada de aquello pudo ser gracias a las malas artes de Santiago Carrillo. Y ahora que el hombre se ha ido y no puede defenderse, lo calumnian mal nacidos como Iñaki Egaña que ha llenado la red de basura difamando a mi padre. Malditos bastardos, ellos si que son agentes del fascismo. Descanse en paz, Manuel Rojas, un héroe que nunca tuvo ambiciones personales.

Abderraman Muley Moré (alias Manuel Rojas) no coordinó ni dirigió los atentados de junio de 1960. Su capacidad de movimiento y de control sobre el resto de la organización del DRIL había sido muy mermada por las difamaciones difundidas por el PCE y por Santiago Carrillo antes del mes de junio. De tal forma Muley, además de tener que cuidarse de ser localizado por la policía franquista, también se vió desprovisto de la confianza de los propios republicanos. Si bien seguía siendo el jefe militar del DRIL sobre el papel, en la práctica ya no tenía control sobre las acciones del DRIL en la península en junio de 1960.