divendres, 26 d’abril del 2013

Balaguer també renega del príncep Felip

La ciutat aprova que l’hereu de la corona espanyola deixi de fer servir el títol de Senyor de la ciutat

Maria Coll
Felip de Borbó, hereu de la corona espanyola.
 
El Ple de l'Ajuntament de Balaguer va aprovar ahir a la nit que l’hereu de la corona espanyola, el príncep Felip de Borbó, renunciï al títol de Senyor de la ciutat. Aquesta proposta, una moció presentada per Esquerra, va rebre el suport de la majoria de grups del consistori. I van votar a favor els dos regidors republicans, els set de CiU – que governen en minoria- i un d’ICV. En canvi, els sis regidors del PSC es van abstenir i un del PP hi va votar en contra.

La moció demana que si Felip de Borbó no vol renunciar a ser Senyor de Balaguer almenys no sigui considerat així en els actes en què participa. L’hereu de la corona espanyola va assumir aquest títol l’any 1990 en una visita a la ciutat durant una cerimònia popular i és el primer hereu reial que l’ostenta des de principis del segle XVIII, quan va ser suprimida la Corona d’Aragó, malgrat no en fa un ús públic. Aquest títol però va ser creat el 1418 pel rei Alfons el Magnànim.

Balaguer no és la primera ciutat catalana catalana que renega de Felip de Borbó. Montblanc també va declarar el seu rebuig a la monarquia a principis de mes aprovant en un Ple que el Borbó no mantingui el títol de duc del municipi.