divendres, 29 de març del 2013

Impressions de Kosovo(5)*: ja comencen a manipular

Uriel Bertran

“Així el teu objectiu és convertir Catalunya en Kosovo?”



Porto només uns pocs dies escrivint sobre Kosovo -amb l'ajuda d'algun mitjà de comunicació que s'ha fet ressò de la nostra visita a la independència més recent d'Europa-, i sembla que els nervis comencen a emergir entre autonomistes i espanyolistes. Estic rebent molts comentaris del tipus “així el teu objectiu és convertir Catalunya en Kosovo?”. 
Encara que sigui evident, que si l'únic argument que tenen per defensar que continuem sotmesos a Espanya és aquest sofisme tan barroer poc tenen a argumentar els contraris a la llibertat de Catalunya, és igualment important respondre aquests comentaris, sobretot per a evitar equívocs entre la bona gent del nostre país.
Catalunya, evidentment, ni és com Kosovo, ni serà com Kosovo, ni es convertirà en Kosovo, com no serà ni es convertirà tampoc en Eslovàquia, Lituània, Irlanda, ni en els Estats Units, per anomenar només alguns països que també han aconseguit esdevenir estats aprovant una declaració unilateral d'independència (DUI).
 Catalunya serà Catalunya, i prou.
El que realment fa interessant el cas de Kosovo, no és veritablement que hagi utilitzat la via de la DUI (cosa d'allò més comuna en les independències de les nacions que realment es volen independitzar), sinó la importància jurídica d'aquest cas.
Perquè per primera vegada, el Tribunal Internacional de Justícia de l'ONU, des de la seva creació l'any 1945, ha reconegut a través d'una sentència recent relacionada amb aquest cas, que les declaracions unilaterals d'independència –no només la de Kosovo, sinó TOTES!- estan permeses per la llei internacional, si una majoria parlamentària democràtica les proclama.
Que ningú es presti a confusió, el que volem promoure a Catalunya és la via que han utilitzat els Estats Units, Irlanda, Lituània, Eslovàquia o Kosovo per aconseguir la seva independència nacional. Una via, la declaració d'independència, que serà necessària que utilitzem a Catalunya en la mesura que l'Estat espanyol no permeti la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació.
Algú creu que si veritablement Espanya pensés que aquesta via és única i exclusiva de Kosovo es dedicaria com es dedica a no reconèixer la seva independència?
Espanya sap que la sentència del Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) és un precedent. No ho és la declaració d'independència, atès que Kosovo com he explicat només ha copiat el que moltes altres nacions ja havien fet, entre elles els Estats Units. El que és un precedent, i realment important, és que la sentència del TIJ reafirma la LEGALITAT de la DUI. I el que no li agrada reconèixer a Espanya és aquesta nova legalitat internacional.
Catalunya té en aquests moments un PIB per càpita que ens permetrà ser un dels deu estats més rics de la Unió Europea (sinó badem massa i fem aviat la independència). Serem un país de la dimensió i riquesa de Suècia, Finlàndia o Dinamarca. Així que no acceptem de cap manera argumentacions contràries de pa sucat amb oli.
Moltes gràcies i visca Catalunya lliure!

http://www.solidaritatcatalana.cat/actualitat/opinio/impressions-de-kosovo5-ja-comencen-manipular#.UVWsfXNNuII.facebook