divendres, 22 de març del 2013
El govern espanyol flexibilitzarà el dèficit de les comunitats quan ho autoritzi Brussel·les
Mas-Colell demana per a Catalunya un terç de l'objectiu de dèficit que Europa fixi per a l'estat · El govern valencià demana que no es tinguin en compte els interessos del deute
La reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) d'ahir va servir perquè el ministre d'Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, es comprometés a flexibilitzar l'objectiu de dèficit de les comunitats autònomes d'enguany, un 0,7% del PIB. Es va crear un grup de treball que haurà d'estudiar totes les possibilitats i atendre les peticions dels governs territorials. Montoro va dir que encara no es podia concretar res, però que preveia que el grup prendria una decisió ràpida. A més, es va crear una altra comissió per fer balanç del model de finançament autonòmic. El ministre va avisar que encara no s'havia decidit si es reformaria o no.
Ahir a horabaixa, en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), es van reunir el ministre espanyol Cristóbal Montoro i els consellers econòmics de les disset administracions autonòmiques de l'estat. En acabat, Montoro va explicar que s'havia acordat de crear tres grups de treball perquè el CPFF prengués decisions més endavant. Les tres comissions multilaterals han de servir per a fer balanç del sistema de finançament autonòmic, per a valorar l'aplicació dels objectius de dèficit i estabilitat del deute en les comunitats i per a analitzar la reforma de l'administració per tal de reduir esculls i evitar duplicitats entre administracions.
D'aquests grups, Montoro va assegurar que el que actuaria amb més celeritat seria el que tractava de possibles canvis en la fixació dels topalls de dèficit. 'Anirà de pressa; necessitem que vagi de pressa, per establir criteris i estudiar una possible correcció respecte del 2012', va dir.
Si aquesta comissió multilateral és important és perquè obre la porta a un sistema asimètric per a fixar els objectius de dèficit, és a dir, amb un topall de cada autonomia depenent de les condicions econòmiques i la situació que tingui. Tot amb tot, el ministre no va pas assegurar, en absolut, que s'acabés aplicant aquesta variabilitat. 'Volem saber si les comunitats volen que tinguem un objectiu únic per a totes o no', va dir. I afegí que un moment com l'actual, amb tantes diferències entre unes comunitats i unes altres pel que fa al dèficit, 's'ha d'entendre com una ocasió per a reflexionar sobre una altra manera d'establir l'objectiu de dèficit públic sense prejutjar resultats'.
Flexibilització compartida amb les autonomies
Sí que va assegurar que, si Europa finalment decidia de relaxar les xifres permeses pel dèficit del conjunt de l'estat, el govern espanyol compartiria aquesta suavització amb les autonomies.
Però Montoro no va voler concretar quantitats ni valorar la proposta del conseller d'Economia de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell, d'aplicar un terç de la flexibilització a les comunitats. 'No hem concretat com es faria la redistribució. Quan tinguem els criteris de tothom, ja els valorarem', va dir.
Respecte del grup de treball sobre el model de finançament, el ministre va dir que, principalment, és un fòrum per a debatre i fer balanç del sistema actual, i no pas un espai per a dissenyar l'aposta de futur per les autonomies de règim comú. 'Volem fer una anàlisi i una avaluació del model actual. Si anem cap a una revisió o no ho decidirem d'acord amb el resultat del grup, perquè hi ha comunitats que volen la revisió i n'hi ha que no', va dir. I va insistir que encara s'havia 'd'escoltar tothom' i que no s'havia decidit si calia reformular el model o com s'hauria de fer.
Mas-Colell demana un terç de l'objectiu de dèficit que es fixi per a l'estat
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va celebrar ahir que Montoro oficialitzés que flexibilitzaria l'objectiu de dèficit del 2013 quan la Comissió Europea flexibilitzi el de l'estat espanyol. Va dir que Catalunya formaria part del grup de treball que tractarà d'aquesta flexibilització i el repartiment, i va assegurar que cercaria una relació fluida amb l'executiu espanyol per determinar l'objectiu del Principat. Catalunya, va dir, també serà molt present en la negociació del nou sistema de finançament que afectarà els ingressos de la Generalitat ja el 2014.
El govern valencià demana que no es tingui en compte la despesa en interessos
La Generalitat Valenciana ha fet demandes semblants al govern català, és a dir, que el dèficit es revisi excloent els interessos del deute, uns 1.200 milions, o que el marge addicional de dèficit del 2013 es distribueixi sobre el dèficit del 2012. Si fos així, en el cas del govern valencià, hi hauria un augment del 1.2% del dèficit que, afegit al 0,7% inicial, acabaria fixant el topall en l'1,9%. Això implicaria uns 800 milions menys de retallada.
http://www.vilaweb.cat/noticia/4097853/20130322/govern-espanyol-flexibilitzara-deficit-comunitats-quan-ho-autoritzi-brusselles.html
Subscriure's a:
Comentaris del missatge
(
Atom
)
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada