dimarts, 5 de març del 2013

Clam territorial en defensa de les delegacions i corresponsalies de TV3

L'Alt Pirineu, Catalunya Nord i les Terres de l'Ebre emprenen accions de suport

 

Concentració dels treballadors de TVC en protesta pel tancament de les delegacions territorials

Els territoris més afectats pel tancament de les últimes delegacions i corresponsalies de TV3 -després del tancament al gener de tretze productores més- s'han mobilitzat en favor de la revocació d'aquesta decisió i el manteniment d'unes eines informatives que consideren necessàries per al desenvolupament i el coneixement de la realitat territorial.

A l'Alt Pirineu, la contundent reacció de la corresponsal Eva Clausó ha obtingut una gran resposta de la societat i ha aconseguit el suport explícit d'Albert Batalla, alcalde de la Seu d'Urgell, que ha anunciat que demanarà explicacions a la direcció de la CCMA sobre el desmantellament de la corresponsalia de TV3 a l'Alt Pirineu, i de Rosa Amorós, diputada al Parlament de Catalunya per ERC de l'Alt Pirineu, que ha recordat que “rectificar és de savis”.

Paral·lelament, la Federació d'Entitats per la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes a la Catalunya Nord també s'ha mobilitzat en suport a Pere Codonyan engegant la campanya 'Necessitem i volem la delegació de TV3 a Perpinyà' tot defensant, entre d'altres raons, que cal “mantenir un lligam quotidià entre Catalunya i la perifèrica Catalunya Nord”, “inscriure Televisió de Catalunya en el marc mental, social i informatiu dels Països Catalans” i “contribuir a la normalització lingüística” a Catalunya Nord.

L'altre territori afectat, les Terres de l'Ebre, també s'ha sumat a aquest clam, tot reclamant, amb l'Ajuntament de Tortosa al capdavant, el manteniment de la delegació de TV3 a les Terres de l'Ebre. El ple de l'ajuntament ha aprovat, amb el suport de tots els grups, un text on es demana que es busquin "altres fórmules" i s'estableixin "els mecanismes necessaris" per mantenir la cobertura informativa de la zona.


Petició a Change.org

També a través d'internet és constatable el rebuig al tancament d'aquestes delegacions, de tal manera que ja hi ha en marxa una petició al portal change.org en què es demana la 'restitució de les corresponsalies de TV3 al Pirineu, Terres de l'Ebre i Perpinyà'.

La campanya, iniciada divendres, busca en un primer moment recollir vuit mil signatures, de les que porta, en el moment de publicar aquesta notícia, 6.477.

Suport polític i professional

També s'han manifestat a favor del manteniment partits polítics com Esquerra Republicana de Catalunya i entitats professionals, com el Sindicat de Periodistes de Catalunya i el Grup de Periodistes Ramon Barnils, a més dels propis treballadors de TVC.

Així, el Consell Nacional d'ERC va signar el cap de setmana una resolució “en defensa del model i servei públic de la CCMA”, en què es destaca que la pèrdua de les delegacions “recupera l'estructuració territorial de les províncies, marca un retrocés en l'objectiu de fer de TV3 la TV pública nacional catalana per esdevenir una TV regional” i insisteix que els mitjans de comunicació públics “son indispensables per mantenir un imaginari col·lectiu, així com per la creació d'un estat propi”.

Per la seva banda, la secció sindical del Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) a Televisió de Catalunya, ha emès un comunicat en què alerten que el tancament de les delegacions trenca “amb tota la tradició de Tv3 i amb els principis de la CCMA pel que fa a la projecció del conjunt del territori i de la informació de proximitat” i denuncia que la decisió, “malmet greument l’oferta informativa de TV3”. Així mateix, l'SPC recorda que TV3 “té pressupostat un ambiciós projecte de canvi als platós d’informatius, amb nous decorats i amb tecnologia digital, que en la primera fase avalua en un milió d’euros, i en les següents en prop de sis” fet pel que reclama “la paralització immediata d’aquests treballs” i la “derogació immediata de la rescissió de serveis a les productores i corresponsals” de Terres de l’Ebre, Perpinyà, Pirineu i Andorra.

Finalment, el Grup de Periodistes Ramon Barnils ha lamentat el tancament de les delegacions perquè “suposa acomiadar periodistes veterans i integrats en uns territoris que, sense delegació, corren un risc molt gran de desaparèixer informativament de la televisió pública”.

http://www.naciodigital.cat/noticia/52466/clam/territorial/defensa/delegacions/corresponsalies/tv3