dimecres, 20 de febrer del 2013

L’ANC obre la porta a una declaració unilateral d’independència

L’entitat aposta per una Assemblea Constituent si l’Estat inhabilita les institucions catalanes



Maria Coll
 
L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) aprovarà aquest dissabte en una assemblea un nou “Full de Ruta” de cara els propers mesos. En aquest document, l’entitat, fins ara defensora d’una consulta, ja obre les portes a aprovar una declaració unilateral d’independència si l’Estat espanyol no accepta la celebració d'un referèndum o inhabilita les institucions catalanes.

A més, si s’arriba a aquest nivell de confrontació amb l’Estat, l’ACN també assegura que “promourà una Assemblea de Càrrecs Electes o una Assemblea constituent perquè aquestes proclamin la Independència” i manifesten que l’entitat es mobilitzarà “ mitjançant la resistència pacífica i la desobediència total” perquè “es forci la inhibició dels poders espanyols i es restauri l’Estat de dret amb un govern propi sobirà”.

Per altra banda, l’Assemblea, que aposta per fer la consulta abans del 31 de maig del 2014, també exigeix al govern català la presentació “d’un calendari detallat del procés post-referèndum de transició a l’estat sobirà” tenint en compte que segur que el sí a la independència s’imposarà i, per tant, demana a l’executiu que estigui preparat per “proclamar la independència a curt termini.

Finalment, l’ANC dóna suport i promou la creació d’una “taula de partits i entitats per a la consecució de l’Estat propi” i es compromet durant aquests mesos a ampliar la base social i institucional a favor de la independència, per la qual cosa no descarta durant aquest temps “anar realitzant actes de desobediència civil de diferents nivells”.