dimarts, 5 de febrer del 2013

La corrupció enfonsa la borsa i dispara la prima de risc


El sobrecost del deute espanyol oblida la treva i torna a enfilar-se fins als 383 punts per l'escàndol dels sobres del PP

L'Ibex 35 baixa d'un 3,7% i perd els guanys acumulats el 2013, en la pitjor sessió des del setembre

05/02/13 02:00 - Estrasburg

Infografia
 A les urnes potser no, però als mercats la corrupció es paga. L'escàndol dels sobres del PP, que esquitxa Mariano Rajoy, hauria passat factura a la prima de risc espanyola, que ahir es va disparar de sobte de 29 punts bàsics, fins als 383. Però no menys espectacular va ser la patacada de la borsa, del 3,77%, en la seva pitjor sessió en quatre mesos, des del setembre passat. Aquest dilluns negre s'explica en bona mesura per la fi de la prohibició de les vendes a curt termini, però també, segons els analistes, per la inestabilitat política a l'Estat arran de la publicació dels papers de Bárcenas.

Itàlia també va patir atacs per la incertesa davant les eleccions
Els inversors estan deixant en ridícul el ministre Luis de Guindos i el seu pronòstic que les sospites de corrupció “no tindran cap impacte important en la percepció internacional de l'economia espanyola”. Brussel·les pateix per la credibilitat i la imatge de l'Estat i tem que el fantasma del rescat total ressusciti si el president espanyol, que ha acceptat sotmetre's al diktat de l'austeritat, queda ara a la corda fluixa. Els atacs del Financial Times i el Wall Street Journal van acabar de contagiar ahir aquesta preocupació als mercats. Des del 26 de setembre que el sobrecost que paga el deute espanyol sobre el bund de referència alemany no s'encaria tant en un sol dia (un 3,8% de cop).
Itàlia també va viure el càstig dels inversors, davant la incertesa per les eleccions italianes del 24 i el 25 de febrer i la perspectiva d'un Parlament sense majoria i amb Berlusconi en actiu. La borsa de Milà es va ensorrar d'un 4,5% i la prima de risc es va encarir de 20 punts bàsics, fins als 285. Frankfurt va cedir d'un 2,2% i Londres, d'un 1,5%.
En només sis sessions, l'Ibex 35 ha perdut el 7% de guanys que acumulava aquest 2013 i ha passat a perdre un 3%, després que ahir va tancar en els 7.919 punts. Mapfre, FCC, el Santander, Indra i el Popular, amb baixades superiors al 5%, van ensorrar la borsa. Aquest dijous, el Tresor espanyol afrontarà un nou examen, la primera subhasta després que Rajoy hagi negat les acusacions: vol col·locar 4.500 milions d'euros en bons amb venciment el març del 2015 i el gener del 2029.


Les claus

Els ‘homes de negre' exigeixen “més avenços” a l'Estat

A.S
Draghi i De Guindos, en un consell Ecofin Foto: REUTERS.

El revés dels mercats coincideix amb l'advertiment que, precisament ahir,
els homes de negre van fer a l'executiu del PP. Els inspectors de la Comissió Europea, el BCE i l'FMI van viatjar a Madrid del 28 de gener a l'1 de febrer per controlar que l'Estat espanyol estigui complint les condicions del rescat bancari. I li van posar deures: la nova llei de les caixes d'estalvi hauria d'oferir prou incentius perquè acceptin desinvertir en els bancs, i s'hauria de fixar un calendari clar per enfortir la supervisió bancaria. Tampoc no acaba de convèncer el banc dolent, perquè “queda molta feina per fer”, segons alerten en el seu informe. La troica reconeix que l'Estat progressa adequadament. En altres paraules: ha fet “progressos significatius”.
Extremar la vigilància
Però alhora li reclama que
faci “encara més avenços” per retallar el dèficit públic i aplicar les reformes estructurals, i que extremi la vigilància. En aquest sentit, la situació a l'Estat “és encara molt difícil, per l'atur molt elevat i creixent, el descens del PIB i la urgència de reduir grans quantitats de deute intern i extern”. Aquest és el segon informe que fan els inspectors de la CE, el BCE i l'FMI, que tornaran a Madrid en una tercera missió el mes de maig.
Darrera actualització ( Dimarts, 5 de febrer del 2013 02:00 ) 

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/4-economia/18-economia/616766-la-corrupcio-enfonsa-la-borsa-i-dispara-la-prima-de-risc.html?piwik_campaign=rss&piwik_kwd=nacional&utm_source=rss&utm_medium=nacional&utm_campaign=rss&f=El+Punt+Avui