divendres, 15 de febrer del 2013

Foment no arriba a cinc-cents assistents en l'acte contra el sobiranisme

La patronal esperava omplir l'auditori amb set-centes persones i en va reunir quatre-centes · Gay de Montellà va eludir finalment la defensa de l'entesa amb Espanya

L'acte contra el procés sobiranista de Foment del Treball va aplegar tan sols quatre-cents assistents dels set-cents amb què es pretenia omplir l'auditori. La patronal es va quedar ben sola a l'hora de defensar una estratègia per frenar el procés sobiranista i, finalment, els oradors van esquivar de pronunciar-se sobre l'entesa amb Espanya i el pacte fiscal. L'acte, que de primer s'havia de fer al Palau de Congressos de Barcelona amb les altres organitzacions empresarials a favor del diàleg amb Espanya i el pacte fiscal, va acabar essent una reunió de petit format a la seu de Foment i sense l'adhesió de cap associació.
Els mossos van blindar la seu de Foment per evitar que la protesta convocada per la CUP i l'esquerra independentista del Barcelonès arribés a la porta de l'edifici. Segons l'esquerra independentista, l'acte tenia l'objectiu de proclamar la posició antisobiranista de Foment i impulsar polítiques ultraliberals, antiobreres i antisocials.

'Anem per feina'
El discurs del president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, va passar de llarg finalment el pacte fiscal i el procés sobiranista. Tan sols va dir que el diàleg no es podia fer en poques hores --referència clara a la reunió de Mas amb Rajoy sobre el pacte fiscal--, ans s'havia de construir durant més temps. Això a banda, la intervenció es va centrar en 'la vàlua dels empresaris per a garantir la cohesió social i l'estat del benestar'. Gay de Montellà va defensar la necessitat que Catalunya tingués un entorn propici per a l'activitat empresarial i, per tant, que calia maldar perquè les administracions, els empresaris i el sindicats treballessin junts per signar un pacte pel creixement. També es va referir als casos de corrupció i va dir que, més enllà dels mecanismes de control, calia que l'ètica s'imposés en les relacions de mercat.
Un acte que va perdre tota la força
De primer, la convocatòria tenia el suport de Pimec, l'associació Aijec i el Consell de Cambres de Catalunya. Però de mica en mica diverses veus van anar desvinculant-se'n. A final de gener la Cambra de Barcelona va obrir un període de reflexió per decidir si hi assistiria o no, a causa del component polític de la convocatòria, que l'allunyava del pretès caràcter exclusivament empresarial. Finalment, se'n va desvincular del tot.

També se'n va deslligar el Cercle Català de Negocis, que va assegurar que havia recollit moltes crítiques d'empresaris i autònoms sobre aquest acte, i el Cercle d'Economia, tot i que de bon començament s'havia proposat que hi participés el president, Josep Piqué.

Més informació: El CCN denuncia un document del Cercle d’Economia on defensa aturar el procés sobiranista

http://www.vilaweb.cat/noticia/4084844/20130215/foment-arriba-cinc-cents-assistents-lacte-sobiranisme.html