dimarts, 22 de gener del 2013

Solidaritat es reinventa


La formació no es planteja la dissolució i continuarà treballant des de fora del Parlament per eixamplar la base de l'independentisme

Núria Cadenes i Uriel Bertran seran les cares visibles i López Tena fa un pas enrere

 Alfons López Tena , al centre, i Uriel Bertran, a la dreta, durant la nit electoral del passat 25-N Foto: QUIM PUIG / ARXIU.


Les eleccions del 25 de novembre van esborrar Solidaritat del mapa parlamentari. La formació d'Alfons López Tena va fracassar estrepitosament i només va aconseguir uns 47.000 vots, fet que li va fer perdre els quatre diputats que havia aconseguit el 2010. Un cop dur, molt dur.
Ara els solidaris pretenen reinventar-se i continuar fent soroll des de fora de l'hemicicle. No es plantegen la dissolució i aquest dissabte vinent, 26 de gener, celebraran un congrés nacional a Vic per marcar les directrius de futur i escollir la nova direcció. El que va ser candidat a la Generalitat, Alfons López Tena, fa un pas enrere i tindrà un paper secundari a l'executiva –farà el seguiment del procés d'autodeterminació–, mentre que les dues cares públiques seran Núria Cadenes, que substituirà Toni Strubell a la presidència, i Uriel Bertran, que continuarà com a secretari general.
L'estructura està pendent de ser ratificada en la trobada de Vic a través de les votacions dels adherits. És possible, però, que s'hi presentin altres candidatures.
Aquesta és una de les potes de la renovació de SI. L'altra són les línies d'actuació que seguirà l'organització a partir d'ara i que es recullen en la ponència política. Solidaritat treballarà per eixamplar la base social favorable a l'independentisme i fiscalitzarà el pacte CiU-ERC perquè el procés del referèndum avanci en la bona direcció. Però si l'Estat impedeix la celebració de la consulta i n'impugna la llei, els solidaris advoquen perquè es faci una declaració d'independència unilateral i s'obri la via de diàleg amb la comunitat europea.
També seran eixos prioritaris de treball la preservació de l'estat del benestar i les polítiques de transparència i democràcia.
Però com s'ho farà Solidaritat per poder desenvolupar aquestes idees? Quin serà el seu altaveu ara que ja no tenen ni els faristols ni la tribuna del Parlament? La intenció és fer campanyes de sensibilització arreu del territori; elaborar propostes pròpies perquè les puguin recollir altres forces amb representació parlamentària; dinamitzar el Cercle d'Estudis Sobiranistes, que actua de think tank de Solidaritat; treballar amb entitats i participar en primera línia en les mobilitzacions que es puguin fer al carrer
en l'àmbit nacional o social.
Un altre front de batalla seran els cinquanta regidors que té el partit a tot Catalunya. “A Gallifa tenim una alcaldia i ja s'ha vist que s'hi pot fer molta feina [en referència a la polèmica per les banderes]”, relata Bertran.
De moment la formació no es planteja si es tornarà a presentar a una convocatòria electoral ja sigui nacional o municipal. “S'haurà de valorar el moment i si la nostra proposta política només la defensem nosaltres”, hi afegeix Bertran.
1,28
per cent
de vots va tenir Solidaritat en les passades eleccions. Va passar dels quatre diputats del 2010 a cap.