dimecres, 30 de gener del 2013

SIG polític Catalunya 2012: cartografia del vot independentista i unionista

marcbel | SIG/GIS i Google Earth | dimecres, 30 de gener de 2013 | 13:19h
(Segon apunt de la sèrie d'anàlisi dels resultats electorals de les eleccions 25N, que va començar amb l'apunt sobre la distribució del vot a partits.)

Fins ara, la distribució territorial del vot independentista i unionista a Catalunya havia estat una estimació a partir d'enquestes, amb la incertesa que comporta. Tanmateix, a les darreres eleccions es va votar per primer cop a la història en clau independentista, amb tot els matisos que es vulguin. Això permet fer una cartografia acurada dels resultats per extreure'n les conclusions que pertoquin.

Metodologia
S'han obtingut de l'Idescat els resultats electorals municipalitzats de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya. Us podeu descarregar les dades utilitzades.

S'hi han afegit les coordenades de cada municipi proporcionades per l'ICC. S'hi ha fet un sistema SIG amb totes les dades i s'ha procedit a una interpolació entre els punts per tal d'obtenir un ràster amb dades contínues, mitjançant una tècnica d'interpolació IDW (Distància Inversa Ponderada).

Com a vot independentista he considerat la suma del vot (en tant per cent) als partits que han defensa un Sí a la independència: CiU, ERC i CUP. Com a vot unionista he considerat la suma del vot (en tant per cent) dels partits que han defensat un No a la independència: PSC, PP i Cs. ICV no ha expressat una posició clara al respecte (en la seva particular versió de la puta i la ramoneta). Per tant, no considero la posició dels partits en relació a la consulta, no es tracata de cartografiar el suport a la consulta, sinó la posició en relació a l'independentisme/unionisme.

Els mapes són qualitatius. Per a cada partit polític el màxim valor (tant per cent de vots) es representa en vermell i el mínim (tant per cent de vots) en blau, amb una gradació vermell-taronja-groc-blau. La gradació del color en aquest cas és linial entre el màxim i el mínim.

Cens electoral i abstenció

Per contextualitzar-ne els resultats, convé tenir en ment la distribució del cens electoral i l'abstenció: 
 
Cens electoral 2012
Abstenció 2012


Distribució del vot independentista

Com he dit, el vot al Partit Independentista és la suma del vot a CiU, ERC i CUP. Un vot majoritari a Catalunya. La seva distribució és:

Independentistes 2012

El partit independentista obté el mínim suport (+16%) a les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona, la costa que els uneix, i la Vall d'Aran. Per contra, obté valors molt elevats (+80%) a l'interior del país.


Distribució del vot unionista

Com he dit també, el vot al Partit Unionista és la suma del vot a PSC, PP i Cs. Són partits que han expressat clarament que s'oposen a la independència de Catalunya i que hi promouran un vot negatiu. És un vot minoritari a Catalunya. La seva distribució és:



Unionistes 2012

El Partit Unionista té el màxim suport al Montsià, a Tarragona, a la Vall d'Aran i a l'àrea Metropolitana de Barcelona (però no a Barcelona ciutat). En bona part del país té un suport proper al 0%. Convé recordar que el suport mínim del Partit Independentista és del 16,7%.
Majories independentista-unionista
Un cop sabem la distribució del vot independentista i unionista, interessa saber on és majoria cada partit. En aquest cas he utilitzat el termes municipals i poso en blau quan el partit independentista supera a l'unionista, i en vermell a l'inrevès. Majoria relativa o absolut, no necessàriament han d'arribar al 50%, sino que se superin respectivament (recordeu l'abstenció d'ICV).
Majories

Ara ja sabem concretament on té majoria cada opció. L'unionisme és fort en una part minoritària del territori, però cal teni en compte que és la més poblada, a excepció de la Vall d'Aran.

Majories absolutes

Ara bé, cal dir que en diversos municipis la majoria és per poc. Així, convé saber en quins municipis cada opció té majoria absoluta, i en quins la cosa és més ajustada i depèn dels indecisos. Ho represento en aquest mapa:


Majories Finals



En blau fosc majoria absoluta independentista, en blau pàlid majoria relativa. En vermell la majoria absoluta unionista, i en groc la majoria relativa. Com s'hi veu, els veritables feus unionistes són menys i aïllats. Per contra, els veritables feus independentistes abasten tot un continu en el país, tot i que a les zones més poblades i en contacte amb les zones unionistes el seu suport disminueix.

Google Earth
Podeu consultar les dades de les majories al Google Earth amb aquest fitxer. En clicar a cada municipi us sortirà una taula amb totes les dades. Entre d'altres, al final de tot trobareu:

Pinde: correspon a la suma, en tant per cent, dels vots CiU, ERC i CUP (Partit Independentista)
Punio: correspon a la suma, en tant en per cent, dels vots PSC, PP i Cs (Partit Unionista)


Majories Finals 2012

Barcelona

Tarragona

TarragonaDetall

http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/239044