dijous, 10 de gener del 2013

pacte per la llibertat La declaració de sobirania de Catalunya pot ajornar-se al febrer



El govern vol temps per negociar el text també amb ICV-EUiA, la CUP, i si pot ser el PSC. Mas compareixerà el 23 de gener al Parlament per explicar el nou executiu
Lluís Bou
La declaració de sobirania que ha de fer el Parlament de Catalunya pot quedar ajornada al mes de febrer, cosa que donarà més temps per negociar el text, no només entre CiU i ERC, sinó també amb ICV-EUiA, la CUP, i si pot ser el PSC. Tant els ecosocialistes com l'esquerra independentista s'havien queixat en els últims dies que CiU i ERC s'ho manegaven sols per tirar endavant la declaració, però la voluntat del president Artur Mas és aconseguir el màxim consens.


"El primer ple és el 23 de gener, però de fet el primer ple efectiu serà el del mes de febrer, i hi ha temps fins aleshores per fer la declaració", apunten fonts de CiU. El punt de coincidència del màxim de grups és el dret a decidir, és la dir la disposició a exercir el dret a l'autodeterminació. Això podria permetre la incorporació al text d'ICV-EUiA i és el que en principi defensaven els socialistes en el seu programa electoral. Només quedarien d'aquesta manera fora del consens sobiranista el PP i Ciutadans, que no participaran en les converses.

Una altra raó per endarrerir la declaració és que en el plenari del dia 23 està previst que Mas hi comparegui per explicar la composició del nou govern, cosa que portarà amb tota probabilitat a una discussió entre l'executiu i l'oposició. "Fer un debat parlamentari així no és el context més adeqüat per fer a continuació una votació solemne com la declaració de sobirania", apunten les mateixes fonts.

El denominat "pacte per la llibertat" entre CiU i ERC assenyala que s'haurà de "formular una declaració de sobirania del poble de Catalunya en el primer ple ordinari de la desena legislatura". I precisa que aquesta declaració "fixarà el compromís del Parlament amb l'exercici del dret a decidir".

Un cop aprovada aquesta declaració, el president Mas acudirà al palau de la Zarzuela a entrevistar-se amb el rei Joan Carles, tot i que la trobada no està motivada per això sinó que serà l'ordinària que es fa després d'unes eleccions. No hi ha data per ara de cap entrevista entre el mandatari català i l'espanyol, Mariano Rajoy, que no té sentit celebrar mentre no hi hagi possibilitats d'acord.

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/01/la_declaracio_de_sobirania_de_catalunya_pot_ajornar-se_al_febrer_92275.php