dilluns, 21 de gener del 2013

Junqueras talla en sec el "paripé" del PSC


El líder d'ERC es nega a votar la declaració de sobirania per parts i exigeix que es mantingui el concepte de poble "sobirà"


El president d'ERC, Oriol Junqueras, es nega a votar per parts la declaració de sobirania que es debatrà aquest dimecres al Parlament. Durant una entrevista a Ràdio Barcelona, Junqueras ha assegurat que "és una qüestió prou important i no se m'acut en quines parts es pot votar això". "No em demaneu a mi que faci el que no faria ningú del món perquè no ho faré", ha afegit el líder republicà. Alhora, Junqueras ha exigit que es mantingui el concepte de poble "sobirà" a la declaració que finalment s'aprovi perquè, segons ha afirmat, ERC no acceptarà "mai de la vida" que el govern o altres institucions o partits espanyols estiguin per sobre de la voluntat del poble de Catalunya.
 El consens no ha de servir per trair la voluntat del poble de Catalunya

Esquerra Republicana de Catalunya no està disposada a cedir en claredat per fer possible incorporar el PSC a la declaració de sobirania que es votarà el proper dimecres en el primer Ple del Parlament de la legislatura. Per ERC "El missatge ha de ser clar, transparent i inequívoc i ha d'haver-hi un document en què s'entengui què es vota".
 

El PSC vol que Catalunya demani a Espanya permís per decidir

"Ningú no podrà dir que ERC ha estat inflexible en la declaració de sobirania", ha destacat Simó. Segons ella, la voluntat dels republicans ha estat la de sumar el màxim nombre de partits possibles i això ho demostra el fet que s'ha modificat el text original per encabir-hi propostes d'altres formacions. "Dependrà del PSC decidir fins on estan disposats a arribar", ha explicat. Per a la portaveu republicana el que fins ara està proposant el PSC no és res més que "demanar permís per tenir dret a decidir" i, com acostuma a dir el president republicà, Oriol Junqueras, "el dret a decidir no es demana sinó que s'exerceix".


Ni modificar el concepte de sobirania ni votació separada

Per això, conceptes com el de sobirania no es modificaran de l'actual redactat de la declaració. Segons Simó, el text definitiu -que encara està subjecte a alguna modificació en les reunions que mantindran les cinc formacions que estan negociant- remarcarà que serà el poble de Catalunya qui decidirà per sí mateix i no estarà subjecte a la voluntat de cap altre.

Per garantir la claredat del missatge que el Parlament doni el proper dimecres, ERC tampoc és partidària de votar la declaració de sobirania per parts, tal com es va fer amb el document del pacte fiscal. Aleshores va servir perquè el PSC votés a favor d'una part del text però s'abstingués en una altra. Ara, Simó no veu lògica una votació per parts perquè es diluiria el missatge que el Parlament vol transmetre a la comunitat internacional.

Fins el proper dimecres a les 10 del matí hi haurà temps perquè els partits presentin modificacions a la declaració de sobirania (o declaracions en cas que n'hi hagin diverses) i els contactes i reunions entre els partits es mantindran fins al darrer moment.