dilluns, 21 de gener del 2013

El PSC es queda sol


Acaba la tercera cimera per la declaració de sobirania sense gairebé avenços. Els socialistes continuen "clavats" en no incorporar el terme "sobirà" i consideren el text una "declaració unilateral d'independència" i la CUP espera un gest per inserir el concepte Països Catalans

Lucena parla amb Turull en acabar la cimera. Foto: QS/ND

A tres quarts de set d'aquesta tarda, després d'hora i tres quarts de reunió, la tercera cimera parlamentària per redactar i acordar la Declaració de Sobirania que ha d'aprovar el Parlament el proper ple ha acabat sense acord.  Una reunió que ha servit per acabar de definir els dos blocs existents. Per una banda CiU, ERC, ICV-EUiA i, amb salvetats, la CUP i, per l'altra, el PSC que es nega a incorporar l'adjectiu de "sobirà", ni en el títol, en el text i a fer costat una declaració que considera "independentista".

Sobirania

De fet, segons fonts parlamentàries del PSC asseguren que el text proposat "té efectes vinculants en l'àmbit del dret internacional" i que és una mena de "declaració unilateral d'independència".  Per tant, cap acostament, continua la negociació clavada i els grups intentaran fins les deu del matí de demà intentar articular un text conjunt. De moment, tot apunta que CiU, ERC i ICV-EUiA, i podria ser la CUP, registrarien demà una declaració conjunta després de tancar en les properes hores algun serrell.

Acabada la trobada els grups no han volgut donar gaires explicacions del resultat. De fet,  els que han fet valoracions no ho han fet amb gaire optimisme i els que no n'han fet amb la cara, pagaven. En aquest sentit, CiU, ERC i ICV-EUiA han sortit amb "menys expectatives que les s'havien creat" sobre la posició del PSC.

Els socialistes no es belluguen de la seva posició i si bé accepten que Catalunya és un "subjecte polític i jurídic" no accepten que sigui "sobirà" perquè interpreten que un text que incorpori i relacioni el concepte "sobirania" tindria efectes jurídics en l'àmbit del dret internacional i es pot entendre com una declaració unilateral d'independència. Una postura del PSC que ni CiU, ni ERC, ni ICV-EUiA ni la CUP veuen acceptable perquè "acabaria de descafeïnar un text que ja és prou permeable" si realment estan a favor del dret a decidir. La decisió del PSC ara per ara seria votar no al text, ni tan sols contemplen votar a trams perquè el títol del text ja incorpora el terme sobirania.

Legalitat

Un altre punt de fricció és el debat sobre la legalitat que ha de recollir el text, que el PSC insisteix que sigui "vigent i espanyola". Un debat que CiU i ERC veuen més doctrinal que no pas una altra cosa i que, ara per ara, només serveix per dilatar la negociació.

Països Catalans

Per altra banda, la petició de la CUP d'incorporar el concepte Països Catalans a la declaració l'hauria recollida CiU amb un "estil eufemístic" -com el recollir a l'Estatut- que no acaba de fer el pes als cupaires.


http://www.naciodigital.cat/noticia/50946/psc/es/queda/sol