dimecres, 30 de gener del 2013

Duran, el súmmum de la hipocresia

Un dels polítics més perennes de Catalunya que ha controlat el seu partit duran 28 anys, ara reclama aprovar una llei electoral catalana i acabar amb les llistes tancades


Josep Antoni Duran i Lleida, que ha estat president del Comitè de Govern d’Unió durant més de 28 anys, que des del 2001 és secretari general de CiU, i fa més de 30 anys que és diputat a diferents cambres – del 82 al 86 ha estat diputat al Congrés, entre el 86 i el 87 eurodiputat, del 99 al 2001 diputat al Parlament i conseller de Governació de la Generalitat i del 2002 fins avui diputat al Congrés-, aquest dimarts s’ha llevat ocurrent i ha urgit a aprovar ja una llei electoral catalana per acabar amb les llistes obertes i permetre la llibertat de vot. "O ho fem ben aviat o no tindrem vergonya. De fet, després de 32 anys, ja ens en podem sentir avergonyits", ha opinat en un apunt en el seu bloc.
 Duran es fa una radiografia i veu que no té vergonya

Per a Duran, si s'aprovés un sistema en què els diputats haguessin de treballar els seus electors i defensar els seus problemes més que els que li diguessin que fessin els seus caps de partit i no votar com va fer ell a favor d’injectar 200 milions d’euros a les radials de Madrid per afavorir interessos de les concessionàries, per posar un exemple-,  no hi hauria multes i la gent recuperaria la confiança en la política, que està desprestigiada, segons ell, perquè els ciutadans no coneixen de prop cap polític ni la seva feina.


L’espurna que ha remogut la consciència de Duran ha estat la multa del PSC als cinc diputats díscols

Lla multa als cinc diputats del PSC que es van negar a votar en contra de la declaració de sobirania seria "insòlita" en altres països, perquè els parlamentaris es deuen en gran mesura als seus electors. Segons Duran, situacions com la de la multa del PSC "incideixen en la credibilitat de la política i tenen molt a veure amb la profunda separació que hi ha entre ciutadania i polítics". Ha apuntat que a països com França, Itàlia, Xile o Estats Units i al Parlament Europeu, multar diputats que voten diferent al que marca un partit seria una notícia "insòlita", perquè els diputats responen a la confiança dels electors i no només a la cúpula dels partits.

Una consciència de radicalitat democràtica tardana

Per això, ha instat a aprovar una llei electoral catalana i acabar amb les llistes tancades. Ha afegit que les llistes obertes no són la solució perquè han fracassat, i en el seu lloc ha defensat un sistema mixt com l'alemany, amb circumscripcions comarcals i diputats de districtes més enllà d'una llista de partit. "Els responsables d'això som els polítics catalans i prou. Quan parlem d'estructures d'Estat a Catalunya, podríem haver fet una llei electoral pròpia i no l'hem feta", ha criticat.