dimarts, 15 de gener del 2013

Desunió per l'Estat propi


Fins a quatre 'Declaracions de Sobirania' al Parlament




Els grups parlamentaris que defensen el dret a decidir no s'han posat d'acord per presentar al registre una única resolució i cadascú ha presentat la seva. Tot i que CiU i ERC han modificat l'esborrany inicial, ICV ha entrat aquest matí la seva al igual que ha fet el PSC. Per la seva part, la CUP va registrar el seu document ahir al matí. Per tant, a hores d'ara, hi ha fins a quatre 'Declaracions de Sobirania' al Parlament per debatre en el ple de la setmana vinent i tenen una setmana per endavant per intentar pactar-ne una de sola.

La proposta de resolució que han presentat CiU i ERC al registre de la Cambra inclou frases textuals de la proposta presentada per ICV-EUiA. D'aquesta manera, la federació nacionalista i la formació republicana intenten sumar els escosocialistes a l'acord pel dret a pel dret a decidir, que es votarà en el ple de la setmana vinent.


Per tal que ICV se sumi a l'acord també han eliminat el terme Estat propi del text, però remarca que "Catalunya és un subjecte polític i jurídic sobirà". En aquest sentit, tant el portaveu de CiU, Jordi Turull, com la d'Esquerra, Marta Rovira, han definit la proposta com un text perquè "tothom s'hi trobi còmode".

El text de CiU i ERC remarca la legitimitat històrica del poble Catalunya per decidir el seu futur i fonamenta el dret a celebrar un referèndum en set punts: sobirania; legitimitat democràtica; transparència; diàleg; cohesió social; europeisme i legalitat.

Per la seva part, el PSC ha presentat la seva proposta que defensa "una consulta o referèndum que materialitzi el dret a decidir". El portaveu dels socialistes catalans, Maurici Lucena, ha indicat que la proposta també insta a que es "comenci a estudiar una reforma de la Constitució perquè Espanya es converteixi en un Estat federal". També ha lamentat que "les propostes que han fet altres formacions no és la millor manera de començar perquè s'inclouen preceptes que col·lideixen frontalment amb la legislació vigent".
ICV ha presentat el seu document per defensar el dret a decidir de Catalunya que no "determina el resultat de la consulta" en referència a l'esborrany de CiU i ERC. Tot i això, la portaveu de la formació, Dolors Camats, no descarta "redactar un únic text per fer possible una única declaració". "Nosaltres vam agafar punts del text de CiU i ERC per fer-ho fàcil", ha defensat.

Finalment, la declaració de la CUP inclou tots els Països Catalans i deixa clar que "els Països Catalans són una nació i, com a tal, tenen dret a exercir l'autodeterminació". El document destaca, en opinió del partit, el "maltractament econòmic, institucional, territorial o cultural" i que "l'encaix del nostre poble en els marcs institucionals francès i espanyol s'ha demostrat inviable".