dimarts, 22 de gener del 2013

Cinc diputats del PSC exigeixen llibertat de vot demà


El grup parlamentari es reuneix aquesta tarda per fixar la posició definitiva sobre la declaració de sobirania


Cinc dels vint diputats del grup parlamentari socialista han exigit avui al matí a Pere Navarro que hi hagi llibertat de vot en la votació demà de la declaració de sobirania, segons que ha sabut VilaWeb. Navarro no accepta aquesta demanda i, de fet, avui mateix ha negat aquesta possibilitat públicament en declaracions a RAC-1. La posició defensada per aquests diputats evidencia la tensió interna en el PSC sobre el debat.
Aquests últims dies, a mesura que s'acostava la data del 23 de gener, el debat en el PSC sobre la posició en la declaració de sobirania s'ha anat tensant, tant des de fora de la cúpula socialista i del grup parlamentari com des de dins. Avui mateix en una entrevista a VilaWeb l'ex-consellera admet que tant ella com 'moltes persones del PSC' se senten incòmodes per la negativa del partit a subscriure una declaració que defineixi Catalunya com un subjecte polític i jurídic sobirà. El també ex-conseller Joaquim Nadal s'ha manifestat en aquests termes, en declaracions avui a Catalunya Ràdio: 'Desparegut de la declaració l'objecte de la consulta, l'estat propi, no veig cap motiu perquè el PSC no hi sigui'. I ha afegit: 'Això pot acabar demà en situació compromesa i hi ha diputats que se senten molt incòmodes. Vull creure que el PSC no quedarà entre l'espasa i la paret'.

Els diputats que es poden sentir més incòmodes són aquells que formen part del corrent més catalanista, com ara Marina Geli, Àngel Ros o Joan Ignasi Elena, impulsor del corrent crític Avancem. Aquest corrent ha defensat les últimes setmanes que hi hagi generositat i voluntat de consens per part del PSC per afegir-se a una declaració unitària sobre el dret de decidir. Una observació que també va fer fa uns dies la diputada Rocío Martínez-Sampere en el seu Twitter: 'El dret a decidir serà més fort si es defensa des de posicions democràtiques, independentment d'horitzons nacionals. Generositat i consens.'

http://www.vilaweb.cat/noticia/4076234/20130122/cinc-diputats-psc-exigeixen-llibertat-vot-dema.html