dimecres, 2 de gener del 2013

Investigadors catalans troben una vacuna terapèutica que s'acosta a la curació funcional de la sida



La vacuna evitaria que els malalts de VIH haguessin de seguir tractament antiretroviral tota la vida


Felipe García, Teresa Gallart i Josep Maria Gatell han presentat la vacuna terapèutica aquest dimecres a l'Hospital Clínic.
© @acn
Barcelona (ACN).- Un equip d'investigadors del projecte HIVACAT ha elaborat una vacuna terapèutica que obre la porta a poder aconseguir una eradicació de la sida i evitar que els pacients afectats pel VIH hagin de seguir un tractament antiretroviral de per vida. Amb la injecció de cèl·lules dendrítiques unides al virus del pacient inactivat per calor els investigadors han demostrat que es pot reduir fins a un 95% la càrrega viral del malalt, i per tant, permet un control temporal de la replicació del virus. Malauradament, la vacuna encara no garanteix una curació funcional de la malaltia i per això s'ha de seguir treballant per descobrir nous tractaments que combinats amb la vacuna, garanteixin aquesta curació.  
 
 Estat propi: Més recursos, més velocitat d'investigació

El doctor Josep Maria Gatell ha destacat que s'han necessitat set anys perquè aquesta vacuna sigui ''un candidat seriós'' a tirar endavant i a veure com en un futur es pogués comercialitzar. Per això, Gatell posa un termini de com a mínim quatre o cinc anys per millorar aquesta situació, i per veure amb què s'ha de combinar per aconseguir la curació. Tot i això, Gatell ha recordat que la ''velocitat'' amb què es ''poden moure'' depèn en bona part dels recursos. Ha assegurat que l'HIVACAT té el finançament garantit els propers tres anys però que si fos un pressupost ampliable, s'aconseguirien els resultats amb menys temps. 


Una vacuna elaborada a través de cèl·lules dentrítiques unides amb el virus del pacient inactivat per calor al laboratori redueix fins al 95% la càrrega viral dels pacients de VIH. Aquesta és la descoberta d'un equip d'investigadors de l'HIVACAT, el projecte de recerca de la vacuna de la sida, que obre la porta a tenir una vacuna terapèutica que acabi amb la malaltia i que significa que la vacuna estimula el sistema immunològic.

De moment, les investigacions han permès comprovar que la vacuna dóna instruccions al sistema immunitari perquè aprengui a combatre el virus, que precisament ataca al sistema immunitari que ha de defensar el cos. Així, tal i com ho explica el doctor Felipe García, el sistema ''aprèn a destruir'' un virus que la infecció natural no ha estat capaç d'eliminar. És la primera vegada que es comprova que una vacuna terapèutica pot ser tant ''efectiva'' com un tractament terapèutic antiretroviral.

La investigació s'ha dut a terme amb 36 pacients de VIH, als quals 24 se'ls ha injectat la vacuna i a 12 se'ls va injectar un placebo. La vacunació va ser ''factible, segura i ben tolerada'' i al cap de 12 setmanes es va observar la reducció de més de 90% de la càrrega viral, i al cap de 24, la proporció era més petita. La conclusió però, és que la majoria dels receptors de la vacuna havien estat capaços de controlar temporalment la replicació viral, aconseguir una resposta similar amb els medicaments antiretrovirals.

Per García ''per desgràcia'' no s'ha pogut curar a cap pacient i aquest és el punt de vista negatiu d'aquesta descoberta, i el motiu pel qual aquesta vacuna no es podrà comercialitzar, ja que la reducció de la càrrega viral és només un control temporal de la replicació del virus i el tractament amb antiretrovirals s'hauria de seguir donant als pacients. García però, assegura que ''estem molt més a prop que fa sis o set anys'' d'aquesta vacuna, perquè s'ha demostrat que ''en canviar la resposta immunològica, aquesta fos capaç de controlar el virus''.

L'objectiu dels investigadors de l'Hospital Clínic i l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa és trobar la curació funcional perquè els pacients puguin passar la vida sense tractament farmacològic. No està demostrat encara que la revacunació d'aquestes pacients funcioni i per això, si s'utilitzés la vacuna s'hauria de seguir combinant amb antiretrovirals de per vida. Els investigadors volen aconseguir eliminar aquests tractaments que a banda de ser per sempre, representen toxicitat a la persona que s'ho pren i tenen un cost molt alt, que sens dubtem, seria molt més reduït si es pogués fer servir la vacuna.

El líder del projecte, el doctor Josep Maria Gatell, ha assegurat que no hi ha res ''acceptable'' que no sigui aconseguir que la càrrega viral sigui ''indetectable'', i que fins que no sigui així, no es podrà comercialitzar la vacuna i generalitzar-ne l'ús per poder eradicar la malaltia. Un pacient amb una curació funcional seria portador del virus a nivells indetectables i per tant, les mesures de prevenció serien necessàries però el risc de transmissió quedaria minimitzat. De fet, Gatell ha explicat que s'ha d'aconseguir anar reduint la càrrega viral per sobre del 90%, que és el que ha permès la vacuna actual, i deixar aconseguir que el següent pas sigui l'eradicació de la malaltia. Per això, Gatell considera que la vacuna terapèutica ha de tenir ''un paper fonamental'' per arribar a aquesta situació i per això ho considera ''un primer pas''.