divendres, 21 de desembre del 2012

Uns 200 jutges substituts a Catalunya, en la corda fluixa




El Senat aprova la reforma de la llei orgànica del poder judicial, que elimina aquesta figura, un miler a l'Estat espanyol

Les associacions de jutges i tots els grups de l'oposició critiquen la mesura del govern del PP


Protesta , de jutges, fiscals, secretaris i advocats contra les reformes, com la llei de taxes, el 12 de desembre a la Ciutat de la Justícia de Barcelona Foto: QUIM PUIG.

El ple del Senat va aprovar ahir definitivament, amb els únics vots a favor del PP, la reforma parcial de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) que converteix en “excepcional” la figura del jutge substitut i que carrega la feina als jutges titulars de carrera i als jutges en pràctiques.
Les presses del govern espanyol del PP per donar llum verd a aquesta reforma –disfressada d'estalvi per a molts juristes– són perquè entri en vigor l'1 de gener de 2013. Dels 5.171 jutges que hi ha l'Estat espanyol, un miler són substituts –200 dels quals són a Catalunya–, que cobreixen vacants i baixes puntuals per malaltia, estudis o maternitat. L'aprovació de la reforma, inclosa en la llei de mesures d'eficiència pressupostària a l'administració de Justícia, dirigida pel polèmic Alberto Ruiz-Gallardón, va rebre 180 esmenes, totes refusades.

El portaveu del PSOE a la comissió de Justícia, Julio Villarrubia, va afirmar que aquesta llei és “un atropellament i un instrument per practicar un ERO encobert”. En un comunicat, Jutges per la Democràcia va expressar ahir que la reforma “incrementarà l'atur, implicarà un estalvi mínim i tot serà en detriment dels drets dels ciutadans”.
En aquest sentit, el magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Sebastián Moralo assegura que la reforma de la LOPJ “serà un fracàs” i incrementarà la lentitud dels jutjats.“Som un poder de l'Estat, però quan el govern vol som funcionaris i ens apliquen la part dolenta de cada cas”, manifesta. La reforma es resumeix en dos grans blocs: reduir dràsticament el nombre de dies festius als jutges i que les substitucions siguin assumides entre els jutges titulars. També inclou la supressió de la paga de Nadal, com als funcionaris.
Moralo –amb més de 25 anys a la judicatura i un dels impulsors de la vaga dels jutges del 2009, la primera en democràcia– afegeix que el model de substitucions ideat pel ministre serà impossible de complir. “El 99% dels companys assumeixen una altíssima càrrega de treball, sobretot als jutjats unipersonals, i per tant serà impossible fer un calendari de substitucions.” Per portar dos jutjats alhora, el govern vol pagar el 60% del sou per cobrir el company de baixa i així estalviar-se el salari sencer d'un substitut.

Jutges en pràctiques
La segona opció per cobrir una vacant és que ho facin els jutges d'adscripció territorial. La tercera són els jutges en pràctiques, després de superar la prova teòrica i les pràctiques tutelades. “És una barbaritat que jutges becaris portin un jutjat i amb un sou inferior”, afirma Moralo. Pel magistrat, no cal fer més jutjats, però sí convocar oposicions. Dels 230 alumnes que sortiran de l'Escola Judicial, només uns 40 podran exercir de jutges, ja que són les places previstes per al 2013.
El segon bloc de la reforma és reduir de divuit a tres el nombre de dies lliures a l'any. A més, els jutges poden demanar nou dies, però, per estudiar o resoldre casos complexos. Moralo també creu que és un desencert: “Els festius s'usen per encaixar la vida laboral i familiar d'un dels pocs cossos que queda en l'àmbit estatal; a Catalunya, la majoria dels jutges són d'una altra comunitat. A més, no es deixa la feina per fer.”
Justícia també ha presentat l'esborrany de reforma del Consell General del Poder Judicial, que vol aprovar al març. El PP es desdiu del compromís que l'òrgan de govern dels jutges sigui votat pel col·lectiu. Continuaran sent escollits pels polítics, i s'assegura que serà un poder judicial més econòmic i autònom, ja que donarà entrada a jutges no associats.
Per Moralo, aquests reptes tampoc es compliran i fa una crida als companys: “Els que siguin escollits per un grup parlamentari han de tenir la valentia de separar-se'n i ser independents.” I afegeix: “La Justícia és un servei públic que el polític no veu com a seu. Però als companys també els recordo que la nostra independència no és pas per a nosaltres, sinó per garantir els drets dels ciutadans.”

LA FRASE


Som un poder de l'Estat, però quan el govern vol som funcionaris, i ens aplica la part dolenta de cada cas
Sebastián Moralo
magistrat del tsjc

LA XIFRA


765
places de jutges
hi ha a Catalunya, de les quals 63 estan vacants i són cobertes per substituts. A més, 13 jutges han cobert baixes el 2012.