dimecres, 5 de desembre del 2012

La Generalitat adjudica a Abertis la gestió de Tabasa i Túnels del Cadí

L'empresa i un banc d'inversions brasiler es faran càrrec de l'explotació de les dues infraestructures durant un període de 25 anys

És la segona privatització important aquest anys després de l'adjudicació d'Aigües Ter Llobregat


Peatge dels túnels de Vallvidrera, gestionat per Tabasa Foto: JUANMA RAMOS.
1
La Generalitat i el grup d'infraestructures Abertis han tancat un acord per privatitzar l'explotació dels túnels de Vallvidrera i del Cadí, segons fonts properes de l'operació citades per EFE. Abertis, en aliança amb el banc d'inversions brasiler BTG Pactual, es farà càrrec així de la gestió dels dos túnels, que actualment operen Tabasa i Túnels del Cadí, durant un període de 25 anys.
La Generalitat va licitar fa més de sis mesos el contracte de gestió en la modalitat de concessió d'aquests dos peatges per un preu de sortida de 430 milions d'euros. Durant la fase del concurs Abertis va ser l'única empresa a presentar una oferta de caràcter no vinculant i finalment va acabar declarant-se desert.
Davant aquesta situació, el govern va decidir obrir un procés negociat amb Abertis i altres empreses que van manifestar interès pel concurs per intentar salvar l'operació. La intenció de la Generalitat era mantenir en aquest nou procés les condicions essencials del concurs anterior, entre elles el preu de sortida.
El grup que presideix Salvador Alemany havia presentat una proposta pròpia, subjecta a diverses condicions, com aconseguir el finançament, trobar un soci financer que acompanyi l'oferta –en aquest cas BTG Pactual– o obtenir els criteris de rendibilitat establerts per la companyia.
Queda per veure, per tant, quines condicions han pactat finalment Abertis i la Generalitat, que cedirà l'explotació de les infraestructures, però en mantindrà la propietat.
La firma de l'acord coincideix amb una jornada de vaga de la plantilla de Tabasa i Túnel del Cadí per denunciar la retallada salarial i la privatització d'unes empreses que tenen beneficis. Fonts sindicals han criticat el “secretisme” amb el que la Generalitat està portant a terme aquesta adjudicació.
Amb aquesta concessió, l'actual govern en funcions dóna per tancat el procés de privatitzacions pendents per al present exercici, després que a principi de novembre adjudiqués a un grup empresarial liderat per Acciona la gestió d'Aigües Ter-Llobregat durant els propers 50 anys i per 1.000 milions d'euros. També compleix així el seu objectiu d'adjudicar aquests dos contractes abans del 31 de desembre i poder-ne destinar els ingressos a reduir el dèficit.
Darrera actualització ( Dimecres, 5 de desembre del 2012 13:25 )