dijous, 6 de desembre del 2012

Enfrontaments a la manifestació a favor de la unitat d’Espanya

A la plaça Sant Jaume s’han produït empentes i cops de bandera entre manifestants i ciutadans que feien cua per veure el pessebre
Sense títol
La manifestació a favor de la unitat d’Espanya i la Constitució, convocada aquest migdia a Barcelona pel moviment cívic ‘Espanya i catalans’ amb el suport de PP, Ciutadans i UPyD i sota el lema "Espanya som tots, ha acabat amb violència a la plaça Sant Jaume.

La tensió, les empentes i els cops de bandera s’han produït just davant del Palau de la Generalitat que els Mossos han protegit amb tanques, i quan han coincidit els manifestants i diverses persones que feien cua per veure el pessebre municipal. Els participants a la manifestació han estat rebuts amb un “visca Catalunya” i això ha desencadenat el descontrol durant uns segons.


A més, els manifestants també s’han trobat amb un grup de ciutadans que havia anat a la plaça a defensar l’escola en català i contra la llei Wert, encara que aquest acte s’ha reprogramat a dilluns a la set de la tarda. Amb senyeres i estelades, la concentració s’ha fet però s'ha dissolt poc abans de la una, a petició dels Mossos d'Esquadra, per evitar coincidir amb la manifestació unitària. Una desena de persones, però, s'han negat a marxar i també s'han acabat enfrontant a crits amb els altres manifestants.

7.000 participants, segons la Guàrdia Urbana

La part final ha estat el punt més calent d’una manifestació, seguida per 7.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, que ha sortit a les dotze del migdia de plaça Urquinaona i ha baixat Via Laietana fins a la plaça Sant Jaume. En tot moment els manifestants han cridat consignes com: 'Artur Mas, dimissió', 'Jo sóc espanyol' i 'Espanya unida mai serà vençuda'.

En un moment, en aturar-se davant la comissaria de la policia espanyola a la Via Laietana, els manifestants han aplaudit entusiàsticament el cordó policial i crits a favor de la unió de tots els territoris de l'Estat. La manifestació ha estat encapçalada pel president de Ciutadans, Albert Rivera, i el president de Convivencia Cívica, Francisco Caja; i diputats del PP, entre d'altres.