divendres, 7 de desembre del 2012

El director de La Vanguardia, Pepe Antich, a la corda fluixa


Que La Vanguardia ha fet alguns canvis de rumb en la seva estratègia en els últims mesos ha estat una evidència. Abans de l’Onze de setembre el rotatiu va sorprendre a més d’un en la seva aposta pel dret a decidir. Aquest fet li va valer algunes crítiques com la que va fer des de RAC1 –cadena del grup Godó, al igual que La Vanguardia, Mundo Deportivo, i 8TV -, el director de “La Razón”, que deia estar expectant per veure si el conde de Godó, Grande de España, demanaria la independència.


Dies després La Vanguardia va fer portades impensables mesos abans, com la de desprès de la Diada, “Catalunya diu prou”. Un cop la convocatòria d’eleccions va ser damunt la taula, el mitjà apostà pel lideratge en majoria excepcional de Mas. En aquell període el diari El Mundo carregava contra el comte de Godó, un Grande de España, que la vol trencada, deia, i repassava "el viatge de la família Godó del franquisme a l'independentisme". La crònica, feta per Manuel Trallero, un ex col·laborador de La Vanguardia, destacava que "la capacitat d'adaptació camaleònica de La Vanguardia a la realitat circumdant està en el seu ADN", i carregava contra Javier de Godó que "forma part d'aquesta burgesia que mai va utilitzar la llengua catalana, ni li va preocupar la seva sort i tingui evidents dificultats per parlar-la" i, a més, destapà que el comte "no escolta mai RAC1 per no posar-se nerviós". Godó rebia així el missatge d’alerta i d’indignació d’un segment de la societat que no pensa tolerar que La Vanguardia faci seguidisme de l’aposta d’Artur Mas per l’Estat propi.

Després dels resultats de CiU el 25-N,  La Vanguardia va tornar a fer un gir i va gosar posar un semàfor vermell a Mas, i davant la possibilitat d’un pacte amb ERC, la línia editorial del diari ha acabat de fer el viratge. Sembla que el conde de Godó ha fet un cop de puny damunt la taula i la prioritat ara és establir ponts de diàleg amb el PP, i és en aquest nou escenari que Godó aprofitarà per obrir la porta i convidaria a sortir al director de La Vanguardia, Pepe Antich –malgrat que últimament s’esforça en demanar diàleg amb Madrid, fins i tot amb una entrevista a Rajoy ahir mateix-. El candidat a dirigir la nova trajectòria podria ser el delegat de La Vanguardia a Madrid, el periodista Enric Juliana, que de fa dies és lloat per les seves anàlisi en les tertúlies a RAC1 per tertulians i pel director de la ràdio del Grup, el fet és tant evident que últimament troben en Juliana fins a la sopa.


directe.cat