dimecres, 5 de desembre del 2012

Antoni Castellà també planta Wert


Antoni Castellà, en una imatge d'arxiu. Foto: UCE.

El secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, no ha assistit a la Conferència General de Política Universitària perquè considera que el darrer esborrany de l'avantprojecte de llei de reforma educativa és una ''agressió directa'' al català i a les competències de la Generalitat. Castellà ha explicat que s'havien demanat algunes esmenes fa un mes, i que el darrer esborrany de Wert és ''més reglamentista i més restrictiu'' per la qual cosa considera que el ministeri ha volgut trencar qualsevol via de diàleg. Castellà també ha explicat que si la llei tira endavant, la proposta dels rectors catalans serà una prova conjunta d'accés a les universitats catalanes que inclogui el català.

Antoni Castellà ha comunicat per carta al ministre José Ignacio Wert la seva absència a la Conferència General de Política Universitària. Ho ha decidit després de constatar que Wert no ha complert el compromís que va agafar fa un mes de revisar les competències de l'Estatut en l'avantprojecte de la LOMCE, i ha presentat un esborrany ''més reglamentista i restrictiu''. Castellà considera que l'esborrany de l'avantprojecte és una ''agressió absoluta'' a la llengua catalana i ''destrueix'' el sistema propi català d'accés a les universitats, i per tant, segons Castellà, una agressió a les competències directes de Catalunya.

El secretari d'Universitats i Recerca també considera que aquest projecte de llei deixa en ''runes'' el model d'accés a les universitats catalanes. Amb aquest esborrany, Castellà entén que el ministeri ha decidit ''trencar'' el diàleg. Creu que ''ha tancat la porta'' al diàleg amb ''un mínim de seny'' perquè ha fet una resposta encara ''més restrictiva'' en no tenir en compte les nostres peticions d'esmena.

Per Castellà, que el català deixi de ser troncal, obra la porta a què la revalida sigui ''la prova d'accés a la universitat'' i per tant, es podria donar el fet que un estudiant accedís al nostre sistema universitari sense una prova de català. Davant d'aquesta situació, Castellà convocarà un consell interuniversitari extraordinari perquè els rectors donin una resposta ''contundent''. En aquest sentit, Castellà ha explicat que la proposta serà fer una prova comuna de les universitats catalanes per admetre els estudiants, una competència que ja poden tenir les universitats, i incloure-hi el català. Castellà ha destacat que en algunes reunions prèvies els rectors ja havien mostrat la seva preocupació per la ''indefensió'' amb què deixa els estudiants aquest projecte de llei, i apuntaven cap a una prova comuna per per poder-hi fer front, que ara hauria d'incorporar el català.

Castellà confia que el ministre Wert s'adonarà d'aquest ''error gravíssim'' i farà ''marxa enrere'' amb aquest projecte de la LOMCE, i per això es manté ferm en demanar la retirada d'aquest avantprojecte perquè es mantingui un ''model comú i ordenat'' de preinscripció universitari que ''ha funcionat els darrers anys''. Per Castellà, aquesta és la demanda perquè la proposta de Wert envaeix les competències de la Generalitat.