Comparació entre els resultats del CEO i els del CIS
Les
dades de l'últim sondatge del CEO apunten una majoria absoluta de CiU,
però el sondatge del CIS allunya CiU de la majoria absoluta el 25-N
Avui han sortit publicades les últimes enquestes del Centre d'Estudis d'Opinió i del Centre d'Investigacions Sociològiques en relació a les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Els resultats, però, són força diferents en alguns casos.
L'enquesta del CEO dóna majoria absoluta a CiU (69-71 escons), en canvi, la del CIS situa la federació quatre escons per sota d'aquests 68 diputats (63-64). Una altra de les diferències de les dues enquestes és que, mentre el CEO situa el PP com a principal grup de l'oposició (18-19 escons) i apunta a una gran davallada del PSC (fins a 15 escons), el CIS manté el PSC com a segona força (19 escons) i deixa el PP en quarta posició.
En tercer lloc, el CEO apunta que la CUP podria entrar al parlament (0-3 escons) i en deixa fora Solidaritat; en canvi, el CIS situa Solidaritat a l'hemicicle amb un diputat i apunta que la CUP en quedaria fora.
Ambdues enquestes donen un creixement important a ERC, que passaria de 10 escons a 14 segons el CEO; o de 10 a 17, segons el CIS. Tant el CEO com el CIS coincideixen en l'augment de C's, que doblaria els escons (6, segons el CEO; 7, segons el CIS). Iniciativa es mantindria molt similar en totes dues enquestes, amb els mateixos escons (10) o un més (11).
Comparació amb enquestes anteriors
Per comprovar el grau de fiabilitat de les enquestes hem anat a buscar les últimes publicades. Pel que fa a l'enquesta del CIS del novembre del 2010, poc abans de les eleccions al Parlament de Catalunya, la projecció d'escons no va coincidir després amb els resultats. L'enquesta donava 59 escons a CiU, que en va obtenir tres més; en va pronosticar 33 per al PSC, que va caure fins als 28; apuntava a una davallada de fins als 15-16 escons per a ERC, que finalment es va quedar amb deu; va pronosticar que el PP mantindria els mateixos escons, i en va aconseguir quatre més; i no va preveure l'entrada de SI, que en va treure quatre.
En el cas de les últimes eleccions basques, la projecció de vot del CIS va coincidir força amb els resultats; en canvi, en les eleccions gallegues, no va preveure l'entrada del nou partit de Xosé Manuel Berias (li n'atorgava un, i en va treure nou) ni tampoc la davallada del PSdG, al qual atorgava 23-24 escons, i es va quedar amb 18.
Pel que fa a les enquestes del CEO, no ha estat possible comparar perquè en les anteriors eleccions al Parlament de Catalunya, el baròmetre no va fer projecció d'escons.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada