dijous, 8 de novembre del 2012

Espanya es prepara per a la independència


Sáenz de Santamaría admet que l'Estat fa informes sobre la independència de Catalunya


El govern espanyol és plenament conscient de que Catalunya es constituirà en un estat més aviat que tard. Per això, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha admès que l'Estat elabora informes "jurídics i econòmics" com el del Ministeri d'Exteriors sobre la independència de Catalunya perquè és "lògic" que "quan hi ha qüestions polítiques d'especial transcendència un govern estudii les conseqüències polítiques i econòmiques de qualsevol assumpte". Segons la vicepresidenta forma part de la tasca de tots els ministeris fer aquest tipus d'estudis. Alhora, però, ha evitat parlar dels motius perquè Espanya vetaria l'ingrés d'una Catalunya independent a la UE adduint que aquesta és una mera "hipòtesi" que no s'ajusta a la voluntat de catalans i espanyols. 
 
  L'informe que va publicar el passat dilluns El Mundo va ser elaborat al sí del Ministeri d'Exteriors i assegura que una Catalunya independent perdria el 18,8% del seu PIB. Sáenz de Santamaría ha justificat la decisió de fer l'informe i ha apuntat que no seria l'únic perquè segons la vicepresidenta, l'executiu espanyol està obligat a "estudiar" les conseqüències polítiques i econòmiques de qualsevol assumpte per tenir un "coneixement fonamentat, realista, seriós i solvent" de les "conseqüències que -la independència- pot tenir per al conjunt d'Espanya i per a una part d'ella". Segons la vicepresidenta, igual que aquest informe n'hi ha "de naturalesa jurídica i econòmica" que duen a terme els diferents ministeris".

En canvi, ha evitat contestar una pregunta formulada per un periodista català sobre els motius "pels què Espanya vetaria l'ingrés d'una Catalunya independent a la UE". En aquesta ocasió ha afirmat que el govern espanyol no es pronuncia sobre "hipòtesis" i ha afirmat que la pregunta estava feta en "termes esquinçadors".

Segons la vicepresidenta, "com a govern, i jo crec que per a molts espanyols, és important Catalunya per a Espanya i Espanya per a Catalunya, i convé parlar també de la voluntat de seguir treballant junts i compartir moltes coses".

"Per a aquest govern el que passa a Catalunya li afecta, forma part de la seva feina, i considerem que el que hem de fer és seguir treballant junts, entendre'ns de la millor manera possible i construir una convivència democràtica que sigui fructífera per a tothom", ha dit.