dilluns, 6 de maig del 2024

Mor César Luis Menotti, exentrenador del Barça i campió del Mundial del 78

 

 

FUTBOL - INTERNACIONAL

 

 

Més enllà dels títols, el "Flaco" va ser una figura molt estimada per com defensava un futbol ofensiu i creatiu  

 



 

César Luis Menotti, després de guanyar el Mundial del 1978 | Rosario Central

 


Joan Cebrián

El futbol, tant l’argentí com l’internacional, ha començat maig amb notícies molt tristes. L’Associació de Futbol Argentí (AFA) ha anunciat aquest diumenge la mort de César Luis Menotti, exentrenador del Futbol Club Barcelona la temporada 1983/1984 i guanyador del Mundial de 1978 com a seleccionador argentí, als 85 anys. Com a tècnic blaugrana va guanyar la Supercopa, la Copa de la Lliga i la Copa. Va dirigir l’equip culer quan al planter hi havia figures de renom com Diego Armando Maradona, Julio Alberto, Quini o Bernd Schuster. D’altra banda, internacionalment el Flaco va aconseguir la primera Copa del Món d’Argentina a l’edició que es va celebrar al seu propi país sota la dictadura de Jorge Rafael Videla, amb totes les implicacions que tenia per a ell.

Menotti i la defensa d’un futbol artístic

Menotti va ser una figura molt estimada al Barça per com defensava un futbol molt més creatiu i ofensiu, un fet que va arribar a influir a figures com l’entrenador del Manchester City, Pep Guardiola. “Per a mi era un geni per les seves idees. Va ser el seductor més gran del futbol argentí, escoltar-lo era càtedra“, ha assegurat el tècnic a Olé. Com a jugador va guanyar la Lliga argentina del 1965 amb Boca Juniors, però tot i no aconseguir gaires trofeus, va destacar per ser a la dècada del 1960 un mig centre que prioritzava la tècnica per davant del físic. Tal com assenyalen el periodista Fermín Suárez i l’historiador Ángel Iturriaga a L’estil del Barça, “el simple fet d’atacar d’una manera més ordenada reportava molts beneficis“. 

Al Barça, juntament amb Rinus Michels (1928-2005), va ser un dels entrenadors que va desenvolupar un estil determinat al voltant del joc i de la pilota com a factor més important abans de l’arribada de Johan Cruyff com a tècnic. La seva sortida del club blaugrana, però, va estar marcada per motius aliens als esportius. “Me’n vaig anar per raons personals: la meva mare va morir i no estava bé; sentia una gran tristesa i confusió. Haver marxat del Barça és de l’únic que em penedeixo al futbol. Vaig ser feliç al Barça“, va escriure Menotti a una columna per a Sport. A més, la seva sortida va provocar la marxa de Maradona al Nàpols, un fet que li va pesar al tècnic.

 

 

 

El complicat primer Mundial d’Argentina

Menotti va passar a la història del futbol argentí per dirigir Argentina al Mundial del 1978, aconseguint la primera Copa del Món del país després de superar per 3-1 als Països Baixos a la final disputada al Monumental, l’estadi de River Plate. La qüestió, però, és que el campionat va ser controvertit perquè es va disputar a Argentina sota la dictadura militar de Videla mentre el Flaco, obertament d’esquerres, no sabia què seria del seu futur al país. Alhora, va tenir un dilema: guanyar el Mundial suposaria una alegria pel poble argentí, però també una eina útil per al règim. “Hi ha un futbol d’esquerra i un altre de dretes. Els més generosos, els artistes, els més cultes sempre van ser d’esquerres, sempre van estar més prop de mi que del mercat. Un futbol generós, obert, compromès amb la gent, l’orgull de la representativitat, l’orgull de la pertinença… tot això que pregono em sona més a l’esquerra que a la dreta“, va arribar a assegurar.

 

A més, el Flaco va popularitzar una popular guerra cultural amb Carlos Salvador Bilardo, l’entrenador que va ser el seleccionador argentí al Mundial del 1986, el segon per a Argentina. Bilardo defensava un futbol més defensiu i efectiu, on el resultat tenia més importància que no la bellesa visual. “Ser el primer no és el més important, sinó l’única cosa important. Ningú se’n recorda del segon. Tu saps qui va trepitjar Amèrica després de Colom? Perquè jo no”, va arribar a assegurar el campió mundial del 86. Curiosament, Menotti no va convocar Maradona per al Mundial del 78, mentre que el Doctor es va encomanar a ell per a guanyar la segona Copa del Món.

 

 

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://monesport.cat/futbol/internacional/cesar-luis-menotti-mort-380975/