dimecres, 2 d’octubre del 2013

La consulta per la independència podria durar dos dies

02/10/2013

Dret a decidir

La Generalitat estudia un cap de setmana per votar presencialment i el vot per internet durant una setmana


Nerea Rodríguez


Urnes
La consulta per la independència planificada per l’any vinent podria durar dos dies, amb l’objectiu d’optimitzar recursos tècnics i humans i, alhora, facilitar amb més garanties el dret a vot, ja que segurament serà la pròpia Generalitat qui haurà de muntar tota l’estructura, amb el ‘no’ frontal del Govern espanyol, segons informa avui el diari ‘El Punt Avui’.

Aquests dos dies serien dissabte i diumenge, i el Govern català ja ha calculat que caldrien un mínim de 2.400 urnes per poder celebrar la consulta. En unes eleccions al Parlament n'hi ha unes 8.300, però en aquest cas es considera que si la votació presencial es divideix en dos dies no caldrà tant de material.

Segons indica el mateix diari, la Generalitat té prop de 300 urnes, mentre que les restants sempre els hi facilita el Govern espanyol. En aquest cas, com que l’acord per celebrar la consulta és pràcticament inviable, la Generalitat n’hauria de comprar unes 2.100. Cadascuna d’aquestes val entre 30 i 40 euros, el que suposaria un total de 84.000 euros, el que s’inclourà en els propers pressupostos.

El Govern català també està estudiant que els catalans puguin votar durant tota una setmana per internet, el que facilitaria el vot dels catalans que viuen a l’exterior alhora que evitaria cues en el vot presencial. Seguiria d’aquesta manera el model implementat ja a Suïssa i als Estats Units.

Qui s’encarrega d’analitzar les diferents opcions és la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, mitjançant l’àrea de processos electorals i consultes populars. Segons informa el mateix diari, la proposta que en surt a hores d’ara és dividir l’organització de la consulta en dos àmbits: el presencial i el 2.0. 


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/10/la_consulta_per_la_independencia_podria_durar_dos_dies_96268.php