dilluns, 4 de novembre del 2013

L’ANC fa un cop de geni i exigeix data i pregunta clara abans de Nadal

Dilluns, 4 de novembre de 2013 11:25 h

Forcadell té clar que la pregunta ha de qüestionar sobre si Catalunya ha de ser o no un estat independent o sobirà. Una altra cosa, ha dit, seria un "frau" a la ciutadania


La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, ha alertat  aquest dilluns en un esmorzar informatiu de Fòrum Europa Tribuna Catalunya que seria "un frau a la ciutadania" una pregunta que inclogués l'opció federalista. "No podem preguntar sobre el federalisme perquè la gent no va sortir al carrer pel federalisme", ha dit, i ha afegit que l'estat espanyol no pot oferir res que faci canviar les opinions sobiranistes de la major part dels catalans, i per tant preguntar sobre la tercera via no té cap sentit. Forcadell ha dit que veuria amb bons ulls que es concreti una pregunta que pugui aglutinar moltes sensibilitats, però té clar que ha de qüestionar sobre si Catalunya ha de ser o no un estat independent o sobirà.  

Primer data i consulta, el debat de la llista unitària per concórrer a les Europees en segon pla

La presidenta de l'ANC ha advertit que l'entitat farà una gran mobilització si abans de Nadal no es pacta la pregunta i la data, amb tot, Forcadell creu que el Govern i el Parlament “compliran” amb el seu compromís i no defraudaran la ciutadania.  El debat sobre la llista unitària a les europees queda en segon pla, el que urgeix i és prioritari és tenir data i pregunta clara, i si l'estat espanyol impedeix la consulta i fins i tot les eleccions plebiscitàries, Forcadell ha apostat per aprovar al Parlament una declaració unilateral d'independència.

Un procés sense marxa enrere

Forcadell ha centrat la seva intervenció en l'esmorzar informatiu en el procés sobiranista, un moviment que, segons ella, "no té marxa enrere". La presidenta de l'ANC ha remarcat que és un moviment que aglutina al seu voltant tant la societat civil, com les institucions i el Govern. A més, ha assenyalat que molts catalans han deixat de percebre la independència com un problema i ara la veuen com una solució.

L’Actitud amenaçant de l’Estat espanyol

Per Forcadell, l'Estat ha adoptat una actitud amenaçant, i ha llançat advertències sobre aspectes com ara la pertinença o no a la UE o el reconeixement d'altres estats a un hipotètic estat català amb la intenció de que els catalans vegin amb por la independència. Davant aquestes, al final, seran els propis catalans els què ho decideixin. A més, la presidenta de l'ANC ha posat els exemples de Suïssa o Noruega, que no formen part de la UE, però sí del mercat econòmic i ha apuntat aquesta com una de les possibles opcions per a Catalunya.

Quan sigui l'hora, els estats reconeixerien una Catalunya independent

Respecte al reconeixement internacional, Forcadell és de l'opinió que, fins que els catalans no es pronuncien i facin algun pas en ferm cap a l'estat propi, la comunitat internacional no es posicionarà. En aquest sentit, ha dit que no volen crear-se enemistats amb l'estat espanyol si encara no tenen clar quina serà la decisió final dels catalans. Amb tot, ha augurat que, quan sigui l'hora, els estats reconeixerien una Catalunya independent perquè, segons ella, han fet el mateix amb altres països que s'han independitzat per vies democràtiques. Entre els que Forcadell veu més propers a reconèixer l'estat català, hi ha, segons ha dit, el Regne Unit.