diumenge, 27 d’octubre del 2013

Israel, aliat estratègic de Catalunya i el seu procés

27/10/2013

DRET A DECIDIR

Mas visitarà el país del Pròxim Orient a principis del mes vinent, i el rebrà Netanyahu


Lluís Bou

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu
Israel s'està convertint en un aliat estratègic de Catalunya i el seu procés sobiranista. És un país molt influent i alhora molt poc influenciable per la diplomàcia espanyola, tradicionalment proarabista des de la dictadura de Franco. I a més estan creixent les bones relacions entre la Generalitat i el govern israelià.

El president de la Generalitat, Artur Mas, farà entre el 9 i el 13 de novembre una visita a Israel, amb contingut fonamentalment econòmic, però aquesta inclourà una entrevista amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, segons ha informat la Generalitat. La presència catalana quedarà reforçada perquè a la delegació hi participarà també l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias. Tot plegat tindrà lloc a les poques setmanes que el Parlament de Catalunya acordi la data i la pregunta de la consulta, en un moment decisiu del procés de sobirania. Se sabrà a finals d'any de forma definitiva si el camí cap a la independència és pactat amb el govern espanyol o si, a causa de l'oposició d'aquest, va cap a una via unilateral i per tant acollint-se al paraigües internacional.

En aquest escenari la trobada de Mas amb Netanyahu serà transcendent, de cara a començar a intensificar relacions amb els actors internacionals. Tot i això, les converses no entraran a fons encara en la qüestió, perquè això no tindrà lloc fins que Catalunya posi la seva reivindicació formalment davant la comunitat internacional. Abans cal determinar si el pas cap a la independència serà a través de la consulta, o d'una declaració unilateral.

L'ambaixador d'Israel, Alon Bar, és un coneixedor de la realitat catalana. Recent ha apadrinat una ruta al Pallars Sobirà, que recorda la via de fugida de jueus de les mans dels nazis durant la Segona Guerra Mundial. Va aprofitar l'estada a Catalunya per visitar el Born Centre Cultural, que mostra la ciutat destruida arran de la victòria franco-espanyola del 1714.

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/10/israel_aliat_estrategic_de_catalunya_i_el_seu_proces_96692.php